Buitenland

Indianen blijven volgens Amnesty tweederangsburgers

Ruim 500 jaar na de ontdekking van Amerika door Columbus verkeert de inheemse bevolking van het continent nog altijd in een achtergestelde positie. Indiaanse gemeenschappen behoren tot de armste en meest gediscrimineerde bevolkingsgroepen in de wereld.

Buitenlandredactie
11 October 2002 20:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:52

Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd.

Amnesty presenteerde het rapport gisteren omdat vandaag de jaarlijkse viering van Columbus is. In tal van landen wordt elk jaar op 12 oktober aandacht besteed aan de inheemse bevolking, omdat Columbus op die datum voor het eerst voet aan wal zette in Amerika.

De mensenrechtenorganisatie stelt in het rapport dat in de wetgeving van meer dan de helft van de Amerikaanse landen bepalingen over het respecteren van de rechten van de inheemse bevolking zijn opgenomen. Maar volgens Amnesty lappen verscheidene landen die bepalingen aan hun laars. De grondrechten van de inheemse gemeenschappen, inclusief het recht op landeigendom en onderwijs in de eigen taal, worden in verschillende landen systematisch geschonden, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Verder schrijft Amnesty dat indianen door discriminatie en racisme eerder blootstaan aan martelingen en andere mensenrechtenschendingen dan niet-inheemse Amerikanen.

Amnesty noemt vele voorbeelden van de wijze waarop in tal van landen de mensenrechten met de voeten worden getreden. Zo wijst de organisatie op de verdwijning van de indiaanse leider Kmimy Perni Domicó in Colombia in 2001. Hij was in opstand was gekomen tegen de aanleg van een dam.

Verder stelt Amnesty dat het in Guatemala en Mexico regelmatig voorkomt dat indianen die het Spaans niet beheersen, voor een rechter moeten verschijnen zonder dat ze over een tolk kunnen beschikken. De mensenrechtenorganisatie constateert tevens dat opeenvolgende Guatemalteekse regeringen nauwelijks iets hebben gedaan voor de Maya-bevolking, die zwaar te lijden heeft gehad van dertig jaar burgeroorlog.

Amnesty bekritiseert ook de Canadese autoriteiten. De moord op een indiaanse man in 1995 was nog steeds niet opgelost. Ook is volgens de mensenrechtenorganisatie „niemand verantwoordelijk gesteld” voor recente moorden op indiaanse leiders in Honduras.

Het rapport is vooral kritisch over de positie van indianen in Guatemala en Colombia. Het maakt geen melding van indianen in de Verenigde Staten van Amerika.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer