„Hoge voedselprijs is niet tijdelijk”
Wereldbankpresident Robert Zoellick verwacht dat de hoge voedselprijzen geen tijdelijk fenomeen zijn. De beste oplossing op dit moment is volgens hem om extra geld te geven aan de mensen die het hardst geraakt worden door de hoge prijzen.
De voedselprijzen en de daardoor veroorzaakte rellen en stakingen in de armste landen staan boven aan de agenda van de traditionele voorjaarsbijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Die wordt dit weekeinde in Washington gehouden. Voedselprijzen zullen ook hoog op de agenda staan van de G-8-bijeenkomst, die vandaag in Washington plaatsheeft.„De huidige crisis in de voedselprijzen heeft nu al grote gevolgen”, zei Zoellick. „De armoedebestrijding van de afgelopen zeven jaar wordt er door tenietgedaan.”
Jacques Diouf, directeur-generaal van de voedsel- en landbouworganisatie FAO van de VN, noemt de stijgende voedselprijzen een „noodsituatie” die om een wereldwijd antwoord vraagt. „We hebben onlusten gezien in Egypte, Kameroen, Haïti en Burkina Faso”, zei Diouf. „Er is een risico dat dit overslaat naar andere landen waar meer dan de helft van het inkomen aan voedsel wordt besteed.”
Ook in Indonesië, Ivoorkust, Mauritanië, Mozambique en Senegal was er de laatste weken onrust dat in verband werd gebracht met de stijgende prijzen van voedsel en brandstof. De prijzen stijgen sinds 2002 gestaag en liggen inmiddels 65 procent hoger. Alleen al in 2007 steeg de graanprijs 42 procent.
Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking liet vanmorgen op Radio 1 weten een voorstander te zijn van „crisisberaad” op de G-8-top. „Dit is een sociaal drama, vooral voor de armste mensen in de steden. Op deze manier keert de honger terug. We zullen dit punt samen met Groot-Brittannië hoog op de agenda zetten.” Nederland trekt 8 miljoen euro extra uit voor het wereldvoedselprogramma WFP van de Verenigde Naties, zo meldde de minister.
Eerder deze week uitte de Britse premier Brown in een brief aan de G-8 zijn verontrusting over de stijgende voedselprijzen. De Wereldbank waarschuwde vorige week al dat 33 landen, van Mexico tot Jemen, te maken zullen krijgen met sociale onrust vanwege de hoge voedselprijzen.
Topman Zoellick van de Wereldbank is blij met de brief van Brown. Tijdens een persconferentie in het kader van de voorjaarsvergadering van zijn instituut en het IMF prees hij de timing van Brown. „De tijd van studies, nota’s en praten ligt achter ons, er moet actie worden ondernomen. Voor alle duidelijkheid: hier in de VS maken veel mensen zich zorgen over het vullen van de brandstoftank van hun auto. Elders in de wereld hebben steeds meer mensen grote problemen hun maag te vullen”, aldus Zoellick.