Verkiezingen in Nepal relatief kalm verlopen
De eerste verkiezingen in Nepal in negen jaar zijn donderdag relatief kalm verlopen. De stembusgang voor een grondwetgevende vergadering staat, samen met de afschaffing van de monarchie, centraal in het vredesproces met voormalige maoïstische rebellen, die nu deel uitmaken van de regering.
Hoewel de verkiezingen zelf het geweld dat in de aanloop ernaartoe veel slachtoffers eiste grotendeels bespaard bleef, deden zich wel enkele incidenten voor. Twee mannen werden doodgeschoten, onder wie een onafhankelijke kandidaat. Elders werd een stembureau in brand gestoken. In de plaats Janakpur ontsnapte een kandidate aan een aanslag op haar leven.Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de brandstichting het werk was van voormalige rebellen, die eerst hadden geprobeerd het bureau in te nemen. Er werden vijftien arrestaties verricht en wapens in beslag genomen. Vertegenwoordigers van de maoïsten in de hoofdstad Kathmandu zeiden het bericht over de brand na te trekken en verzekerden dat zij de verkiezingen niet wilden ondermijnen.
Geweld en protesten leidden twee keer tot uitstel van de verkiezingen. Woensdag schoot de politie zeven demonstranten dood. De demonstratie was gericht tegen de een dag eerder gepleegde moord op een verkiezingskandidaat.
Er waren 17,6 miljoen geregistreerde kiezers en 20.000 stembureaus, die in sommige gevallen zeven dagen lopen van een verharde weg verwijderd liggen. Meer dan 100.000 waarnemers onder wie de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter zien erop toe dat de verkiezingen naar behoren verlopen. Ondanks de incidenten was de stemming over het algemeen optimistisch. De kiescommissie schatte de opkomst op 60 procent.
Alle partijen hebben gezegd dat zij de uitkomst van de stemming, en daarmee de verdeling van de 601 zetels in de vergadering, zullen accepteren. De stemming volgt een gecombineerd systeem van directe verkiezingen en proportionele vertegenwoordiging, uitgebreid met quota voor een minimumaantal vrouwen. Dit systeem is zelfs door VN-experts bestempeld als zeer complex, zodat de definitieve uitslag op zijn vroegst eind april kan worden verwacht. De grote vraag daarbij is het succes van de maoïsten, aan wie het geweld in de aanloop naar de verkiezingen grotendeels is toegeschreven.
Het Nepalese parlement besloot eind vorig jaar de monarchie af te schaffen en een republiek van het land te maken. Daartoe moet de grondwet worden aangepast. In 2006 raakte koning Gyanendra na een volksopstand zijn bevoegdheden reeds kwijt. Een jaar eerder had de koning alle macht naar zich toegetrokken. De afschaffing van de monarchie was de belangrijkste eis van de maoïstische rebellen, die in 2006 na tien jaar strijd een akkoord sloten met de regering.