Nog meer veeboeren willen stoppen
De stormloop van veeboeren die minister Brinkhorst van Landbouw vragen om hun bedrijf op te kopen, blijft onverminderd groot. Sinds de openstelling van de opkoopregeling drie weken geleden hebben zich 1700 veehouders gemeld, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. In de eerste week dienden al 900 boeren een aanvraag in.
De overheid koopt de veehouderijen op om het vee in Nederland te verminderen om zo de hoeveelheid mest te beperken. Het in Nederland bestaande mestoverschot is volgens het ministerie schadelijk voor het grondwater.
De opkoop gaat Brinkhorst naar schatting 290 miljoen gulden kosten. Dat is bijna het dubbele van het bedrag dat de minister aanvankelijk voor de regeling had begroot. Wegens de stormloop van aanvragen had hij vorige week al besloten extra geld beschikbaar te stellen.
„Het gaat nog steeds geweldig hard”, aldus de woordvoerder. Veruit de meeste aanvragen (850) komen uit Noord–Brabant. Gelderland is een goede tweede met bijna 600 aanvragen.
Nederland telt nog circa 60.000 boeren met varkens, kippen of runderen. In een soortgelijke opkoopronde vorig jaar meldden zich 3120 veehouders. Toen bood Brinkhorst hogere prijzen voor de opkoop en was de inschrijftermijn een maand langer dan in de huidige ronde.
Het aantal boeren in Nederland vermindert steeds sneller, vorig jaar met 4 procent. Midden jaren negentig lag de daling gemiddeld op 2,5 procent per jaar, aldus het Landbouw–Economisch Instituut (LEI) afgelopen voorjaar.
Slechte prijzen
Land– en tuinbouworganisatie LTO–Nederland concludeert dat met de nieuwe aanmeldingen het berekende mestoverschot in Nederland verdwijnt. „Op deze manier is geen derde opkoopronde meer nodig”, aldus LTO–bestuurslid G. van Gisbergen. Hij vindt dat de minister dan ook een andere maatregel geheel moet intrekken, namelijk dat 60 procent van de varkensrechten vervalt bij verkoop van boer tot boer.
Van Gisbergen schat dat zich zo’n 2000 boeren zullen hebben aangemeld als de regeling 31 oktober sluit. Hij vindt de huidige aanmeldingen niet verrassend. Dit komt volgens hem onder meer door de afgelopen jaren met zorgelijk slechte prijzen. „Daar kwam de mkz–crisis dit voorjaar nog eens bij. De schade door exportverboden moet je niet onderschatten”, aldus Van Gisbergen.