Zimbabwe wil regionale top inlichten over toestand
Zimbabwe is bereid de leiders van de landen van zuidelijk Afrika in te lichten over de stand van zaken in het land. Dat heeft minister van informatie Sikhanyiso Ndlovu donderdag gezegd. President Robert Mugabe zal het voor zaterdag belegde spoedberaad van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) persoonlijk bijwonen, zo werd later gezegd.
Ndlovu zei dat het weliswaar niet normaal is dat een ander land, in dit geval SADC-voorzitter Zambia, tot zo’n top oproept, maar dat Zimbabwe het regionale blok niettemin een ’beoordeling van de politieke ontwikkelingen’ sinds de verkiezingen van 29 maart zal geven.De oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zegt dat haar kandidaat Morgan Tsvangirai meer dan de helft van de stemmen heeft behaald en beschuldigt Mugabe ervan de uitslag op te houden om via fraude een tweede ronde te bewerkstelligen en zijn partijaanhangers gelegenheid te geven kiezers op het platteland te intimideren om te zorgen dat hij die wint.
Tsvangirai vertrok woensdag voor een rondreis door de regio, om de regeringsleiders te vragen Mugabe te bewegen ’de uitspraak van het volk te accepteren’, zoals een medewerker van Tsvangirai het donderdag noemde. De oppositieleider sprak als eerste met president Seretse Ian Khama van Botswana en is van plan nog vier of vijf andere landen aan te doen voordat het spoedberaad zaterdag plaatsvindt.
President Levy Mwanawasa van Zambia, die het initiatief nam tot de top, is de enige leider in zuidelijk Afrika die openlijk kritiek heeft geuit op Mugabe. De andere leiders volgden de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki in diens beleid van ’stille diplomatie’. Vorig jaar omschreef Mwanawasa de economische toestand van Zimbabwe als ”een zinkende Titanic”.
De secretaris-generaal van de MDC, Tendai Biti, zei dat de regionale leiders op Mugabe’s aftreden moeten aandringen. ’We zouden niet weten waarom de wereld moet wachten tot de straten van Harare vol komen te liggen met lijken’, zei hij.
Biti liet doorschemeren dat de oppositie een eventuele tweede ronde zal boycotten. „Morgan Tsvangirai won deze verkiezingen zonder dat er een tweede ronde nodig was en wij zullen geen andere uitslag accepteren dan een die bevestigt dat wij deze verkiezingen hebben gewonnen.”
Het hooggerechtshof heeft gezegd maandag te zullen beslissen of het een verzoek van de politieke oppositie honoreert om de kiesraad te dwingen de uitslag van de presidentsverkiezing bekend te maken.
Mugabe heeft min of meer toegegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren en lijkt inderdaad bezig door middel van intimidatie en het aanwakkeren van raciale spanningen een tweede ronde te forceren. Een MDC-lid in het plattelandsdistrict Gweru dat bij de verkiezingen een raadszetel won, zei dat vorig weekend in zijn district enkele mensen door soldaten zijn aangevallen. Waarom dat gebeurde wordt nog onderzocht, zei hij.
De Commerciële Boerenbond beschuldigde activisten van de regeringspartij ZANU-PF ervan tientallen blanke boeren van hun land te hebben gejaagd. Zulke aanvallen begonnen in 2000 nadat Mugabe voor het eerst een electorale nederlaag had geleden bij een referendum over uitbreiding van zijn presidentiële bevoegdheden. De bond waarschuwde dat de tarweoogst gevaar loopt als de crisis voortduurt. De tarwe moet over enkele weken de grond in en als dat niet gebeurt ’krijgen we weer hongersnood’, zei een woordvoerder.
De Verenigde Naties, de Europese Unie, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië hebben er bij de Zimbabwaanse regering op aangedrongen de uitslag van de verkiezingen snel bekend te maken.