Leraren vinden steun bij Couperus
Voor de gelegenheid had het beeld van Louis Couperus op het Lange Voorhout in Den Haag een actiejasje gekregen. „Zo ik iets ben, ben ik leraar".
Een hartekreet van honderd leraren die donderdag demonstreerden voor aanvang van het beslissende overleg over Actie Leerkracht, het plan van minister Plasterk (Onderwijs). De docenten van Leraren in Actie maakten duidelijk dat zij wensen dat de bonden, werkgevers en Plasterk op korte termijn de positie van de leraar verbeteren.„Niet langs de weg van de geleidelijkheid", citeerdeDe Booy, leraar op het Veurs College uit Leidschendam, Couperus, wiens beeld (Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar) staat naast het gebouw, waar het marathonoverleg over de toekomst van de leraar wordt gehouden.
Naast de Leraren in Actie, die rond tien uur vertrokken om te gaan lesgeven, was er in de vroege uren ook een bescheiden delegatie van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De deelnemers zijn van plan tot de late avond actie te voeren. Plasterk, die in de loop van de middag het overleg zal bijwonen, heeft aangekondigd er donderdag uit te willen komen.
De bonden stellen zich vooralsnog argwanend op en hebben voor het geval het niet tot een akkoord komt, al stakingsplannen voorbereid. Dat geldt niet alleen voor de AOb maar ook voor CNV Onderwijs, de christelijke bond die zich de afgelopen weken stil heeft gehouden. „We hebben ons gericht op de onderhandelingen", zegt vice–voorzitter Rog. „Vooral van de verruiming van de mogelijkheden voor leraren om in een hogere salarissschaal te komen hebben wij een zwaar punt gemaakt".
De bonden en de werkgevers, verenigd in de VO–raad, bewijfelen of Plasterk wel 1 miljard euro per jaar kan investeren in zijn lerarenplan, zoals SER–voorzitter Rinnooy Kan in een rapport heeft voorgesteld. Met dat geld moet de overheid het beroep van leraar aantrekkelijker maken, hetgeen een docententekort in de komende jaren moet voorkomen.
Voor het geval het niet tot een akkoord komt, zijn de stakingsplannen al voorbereid. Dat geldt niet alleen voor de AOb maar ook voor CNV Onderwijs, de christelijke bond die zich de afgelopen weken stil heeft gehouden. „We hebben ons gericht op de onderhandelingen”, zei vicevoorzitter Rog. „Vooral van de verruiming van de mogelijkheden voor leraren om in een hogere salarissschaal te komen hebben wij een zwaar punt gemaakt”. AOb–voorzitter Dresscher kreeg woensdag al het advies de handdoek in de ring te gooien. Dat was afkomstig van Terpstra, de voorzitter van de HBO–raad. Met een neutraal gezicht stapte Dresscher niettemin het gebouw van het Centrum voor Arbeidsverhoudingen binnen.