EU laat homo’s buiten antidiscriminatierichtlijn
De Europese Commissie laat discriminatie op basis van homoseksualiteit, leeftijd en religie buiten een nieuwe antidiscriminatierichtlijn. Weerstand van een aantal EU-landen is de reden voor de uitgeklede wetgeving waarvoor de Europese Commissie in juni met voorstellen komt.
De bestaande richtlijn verbiedt discriminatie op de werkvloer op basis van ras of geslacht, de nieuwe gaat over allerlei goederen en diensten maar beperkt voegt alleen discriminatie op basis van een handicap toe aan de gronden ras of geslacht. Discriminatie op basis van leeftijd, seksuele geaardheid of geloof worden er buiten gelaten, bevestigde woensdag de woordvoerster van de Tsjechische eurocommissaris Vladimir Spidla, verantwoordelijk voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen.De plannen voor de nieuwe richtlijn lekten woensdag uit in Brussel en leiden tot boze reacties van liberalen en groenen in het Europees Parlement. De woordvoerster van Spidla stelde dat de afgelopen tijd uit onderzoek is gebleken dat discriminatie op basis van een handicap met afstand het meest urgent is. Daarom richt de richtlijn zich daarop en laat discriminatie vanwege seksuele voorkeur, leeftijd of religie buiten beschouwing.
„In deze vorm heeft de richtlijn de meeste kans te worden aangenomen door de EU-lidstaten", aldus de woordvoerster. „We hebben te maken met een politieke werkelijkheid".
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie kreeg in 2004 van het parlement pas de steun voor zijn ploeg van commissarissen toen hij de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione terugtrok. Die had discriminerende meningen over homo’s en vrouwen. Barroso beloofde toen dat hij zich zou inzetten tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.
Volgens teleurgestelde liberalen en groenen komt Barroso daar nu op terug. „Een schande", oordeelt GroenLinks–europarlementariër Kathalijne Buitenweg. „Europa mag homo’s niet in de kou laten staan, maar hoort juist voorloper te zijn op het gebied van homo–emancipatie.
D66–europarlementariër Sophie in ’t Veld vindt dat Barroso’s geloofwaardigheid op het spel staat. De liberalen noemen het buigen voor weerstand onder de lidstaten „een zeer zwak argument.
Het CDA in het Europees Parlement stelt dat de Commissie zo een „volkomen verkeerd signaal" geeft. „Alle zes gronden van discriminatie staan niet voor niets in het EG–verdrag", zegt CDA–europarlementariër Esther de Lange.
Homobelangenvereniging COC Nederland is zwaar teleurgesteld over het voornemen van de Europese Commissie om met een beperkte antidiscriminatierichtlijn te komen. „Met dit voorstel wekt de Commissie de indruk dat discriminatie van gehandicapten erger is dan discriminatie van homoseksuelen of ouderen. Zo kan discriminatie van jonge homo’s en lesbiennes op school nog steeds niet worden aangepakt in Europa", aldus woordvoerder Björn van Roozendaal van het COC.
Hij wijst erop dat een Europees onderzoek in 2006 nog liet zien dat ruim 61 procent van jonge homo’s en lesbiennes discriminatie heeft ervaren op school. „Daarom roepen wij onze eigen Eurocommissaris Neelie Kroes op ervoor te zorgen dat zij met haar collega commissieleden het voorstel gaat herschrijven".