Kamer dwingt kabinet tot uitzetting groep Chinezen
De regering moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat uitgeprocedeerde Chinese asielzoekers daadwerkelijk terugkeren naar China. Dat heeft de Tweede Kamer woensdag uitgesproken.
Aanleiding daarvoor is de recente toestroom van 850 Chinezen naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Velen van hen verbleven al illegaal in Nederland en maken geen kans op een verblijfsvergunning. Ze zullen daarom het land moeten verlaten.In de praktijk is het echter moeilijk om afgewezen asielzoekers gedwongen uit te zetten naar China, vooral als ze geen identiteitsbewijs hebben of weigeren hun naam bekend te maken. Alleen als iemands identiteit bekend is, wil China een nieuw reisdocument verstrekken.
De Tweede Kamer wil dat de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) de asielaanvragen van de groep Chinezen zo snel mogelijk, maar zorgvuldig afhandelt. Wie wordt afgewezen, moet vertrekken, al dan niet vrijwillig. De regering moet „alles in het werk stellen" opdat ze ook echt terugkeren naar hun land van herkomst.
Volgens de indiener van de motie, CDA–Kamerlid Wim van de Camp, betekent het woord ’alles’ ook dat betrokkenen eventueel vast worden gezet om te voorkomen dat ze voor vertrek ervandoor gaan. Ook vindt de Kamer met hem dat Nederland druk op de Chinese regering moet uitoefenen om uitzetting mogelijk te maken. De Kamer wil voorkomen dat de Chinezen opnieuw in de illegaliteit belanden.
VVD–Kamerlid Henk Kamp wil dat staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) binnen tien dagen laat weten hoe het staat met de afhandeling van de Chinese asielaanvragen. Ook moet ze dan aangeven waar de Chinezen verblijven.
Albayrak zegde dinsdag in een spoeddebat over de kwestie al toe dat ze de zaken snel en zorgvuldig wil afwikkelen. Zolang de Chinezen echter nog in de asielprocedure zitten, zal de bewindsvrouw hen niet opsluiten. Als ze uitgeprocedeerd zijn, kunnen ze wel in vreemdelingenbewaring worden geplaatst om te worden uitgezet.