School stoot zich aan lespakket
De Groen van Prinstererschool in Kampen heeft bij spoorwegbeheerder ProRail een klacht ingediend over het taalgebruik in een lied voor basisscholieren. De Tweede Kamerfractie van de SGP heeft woensdagmorgen vragen over het lied gesteld.
Het lied is onderdeel van een dinsdag gepresenteerd lespakket over de gevaren van het spelen bij het spoor. Het materiaal bestaat uit een zogenaamd ”Ding ding ding-lied” op een cd-rom, in combinatie met een boekje. Het lied moet duidelijk maken welke ernstige gevolgen spelen bij het spoor kan hebben. Zo’n 2000 scholen hebben het lespakket inmiddels besteld.Directeur C. M. van Eckeveld van de reformatorische Groen van Prinstererschool in Kampen kreeg echter ongevraagd een doos met het materiaal opgestuurd. Volgens hem is de tekst van het lied afschuwelijk. Hij heeft bij ProRail een klacht ingediend. „In de handleiding lees ik dat leerkrachten eerst moeten nagaan of er kinderen zijn met traumatische ervaringen rond dit onderwerp. Alleen al het feit dat deze voorwaarde wordt gesteld, geeft aan dat dit lied aan geen enkel kind mag worden aangeboden. Van dit lied krijgen kinderen juist traumatische ervaringen.”
De eerste twee strofen van het lied beschrijven de risico’s van het oversteken van een spoorwegovergang, terwijl de bomen al dicht zijn. Daarbij wordt degene die onder de spoorwegbomen doorgaat een bal gehakt genoemd. Diens moeder wordt gewaarschuwd om de pan alvast klaar te zetten, omdat haar kind straks een steak tartaar is.
Het lied is geschreven door cabaretier Mike Boddé. Hij schrijft geregeld kinderliedjes en werkt bij de VARA. „Wij hebben aan Boddé (een van de beste liedjesschrijvers van Nederland) gevraagd een liedje te schrijven. Want een liedje werkt als een soort alarmbel in je hoofd. Het blijft namelijk hangen”, zo schrijft ProRail in het leerlingenboekje.
Volgens Van Eckeveld spreekt uit het lied geen enkele eerbied voor het menselijk leven. „We spreken niet in termen van steak tartaar, ei, vieze brij, omelet, roerei of bakbeslag als het gaat over het menselijk leven. Afgezien van het voor ons wezenlijke punt dat de Heere ons heeft geschapen en we daarom niet op deze wijze over ons leven moeten spreken, vind ik de tekst ook pedagogisch niet verantwoord”, stelt Van Eckeveld. „Zo praten we niet eens over dieren, laat staan mensen. Als we klagen over de taalverruwing bij jongeren, moeten we niet dit soort liederen aan kinderen aanbieden. Dan oogsten we wat we zelf zaaien.”
Van Eckeveld heeft direct contact opgenomen met ProRail om zijn ongenoegen kenbaar te maken. „Een medewerker die ik sprak, had begrip voor mijn klacht. Ik kreeg de indruk dat hij het lied ook niet gepast vond. Ik heb een officiële klacht ingediend. Mij is beloofd dat die klacht aan de verantwoordelijke personen binnen de organisatie wordt doorgegeven en ook aan de schrijver van het lied.”
De SGP-fractie in de Tweede Kamer heeft minister Eurlings via schriftelijke vragen aangesproken op de cd van ProRail. De SGP vindt de wijze waarop gesproken wordt over het menselijk leven volstrekt onacceptabel en zeer onkies. De SGP roept de scholen op om breed protest aan te tekenen bij ProRail.
Woordvoerster Babet Verstappen van ProRail heeft nog niet gehoord dat de Kamper school een klacht heeft ingediend. „Als de school zich heeft gestoord aan het liedje, is dat vervelend. Wij hebben het laten maken in nauwe samenspraak met tekstschrijvers die veel ervaring hebben met liedjes voor jonge kinderen. Ook hebben we vooraf uitgebreid getest hoe het bij onze doelgroep overkomt.”
ProRail heeft volgens de woordvoerster op een tekst gemikt die goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen. „Daarom moet het spannend, gek en een beetje vies zijn. Het is zeker niet zo dat we geen respect voor het leven hebben. Zelf heb ik nog geen klachten over het liedje gekregen, maar ik heb wel mensen gesproken die het grappig vinden en erom moeten lachen.”