Buitenland

Petraeus tegen snelle terugtocht uit Irak

De hoogste Amerikaanse militair in Irak, generaal David Petraeus, raadt aan een beslissing over de terugtrekking van troepen voor onbepaalde tijd uit te stellen. Petraeus legde dinsdag een langverwachte verklaring af in de Amerikaanse Senaat. President George Bush houdt zich naar verwachting aan het advies van Petraeus.

Buitenlandredactie
9 April 2008 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
WASHINGTON – De hoogste Amerikaanse militair in Irak, generaal David Petraeus, legde dinsdag een verklaring af in de Senaat over de oorlog in Irak. Petraeus raadde aan een beslissing over de terugtrekking van Amerikaanse troepen voor onbepaalde tijd uit t
WASHINGTON – De hoogste Amerikaanse militair in Irak, generaal David Petraeus, legde dinsdag een verklaring af in de Senaat over de oorlog in Irak. Petraeus raadde aan een beslissing over de terugtrekking van Amerikaanse troepen voor onbepaalde tijd uit t

Petraeus omschreef de veiligheidssituatie in Irak als verbeterd ten opzichte van een jaar geleden, maar zei dat de toestand wankel is en makkelijk kan omslaan. De ambassadeur in Irak, Ryan Crocker, die ook een verklaring aflegde, sloot zich hierbij aan. Petraeus klaagde over Iraanse steun aan opstandelingen en zei dat een te snelle terugtrekking van Amerikaanse troepen Irak weer gevaarlijker zal maken.De Amerikanen stuurden vorig jaar 30.000 extra troepen naar Irak om de veiligheidssituatie daar te verbeteren. Eind juli, wanneer de laatste troepen die vorig jaar extra naar Irak werden gestuurd naar huis zijn gegaan, moet een periode van 45 dagen worden gebruikt om de situatie te evalueren, zei Petraeus. Zijn voorstel geeft hem flexibiliteit op een moment dat het geweld in Irak weer toeneemt. Hij waagde zich niet aan een voorspelling over het aantal Amerikaanse soldaten dat aan het eind van het jaar nog in Irak is. De Democraten dringen aan op een vlotte terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

Crocker en Petraeus zitten tegenover ongeduldige parlementariërs. De Democratische voorzitter van de commissie, Carl Levin, liet direct al weten niets te zien in een bezinningsperiode. Volgens hem komt dat neer op een „pauze zonder einde.”

Maar de Republikeinse presidentskandidaat John McCain zei dat succes mogelijk is in Irak. Hij ziet niets in een snelle terugtrekking. Ook zijn democratische rivalen Hillary Clinton en Barack Obama zijn bij de hoorzitting aanwezig. Zij willen de Amerikaanse troepen snel terughalen.

Zowel Democratische als Republikeinse Congresleden vragen zich af hoe het verder moet. Veel senatoren en afgevaardigden hadden meer resultaat verwacht van het sturen van de extra militairen. „Ik denk dat ieder van ons zich realiseert hoe teleurgesteld we zijn over hoever we op dit moment zijn”, zei de Republikeinse senator Bob Corker onlangs, aldus The Washington Post. Zijn partijgenoot Norm Coleman vroeg zich af „hoe we ooit uit deze rotzooi komen.”

Geweld in Bagdad overschaduwt de hoorzitting. Iraakse regeringstroepen voeren strijd met leden van het Mahdileger in Sadr City, de wijk van Bagdad waar de leider van de militie, de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, een machtsbasis heeft. Dat zei een Iraakse politiefunctionaris dinsdag. Hij zei dat acht burgers, onder wie drie kinderen, zijn omgekomen. De gevechten braken uit toen de Iraakse soldaten dinsdag de wijk wilden binnentrekken.

Het Amerikaanse leger maakte dinsdag bekend dat maandagavond een Amerikaanse militair is omgekomen bij een bermbomaanslag op zijn patrouillevoertuig. Sinds zondag zijn al elf Amerikaanse soldaten gesneuveld. Sinds het begin van de oorlog in Irak, maart 2003, zijn volgens tellingen van het persbureau AP al zeker 4024 Amerikaanse militairen om het leven gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer