Binnenland

„Ongeval Landmachtdagen ontstaan na slecht overleg”

De risico’s van het afdalen uit een helikopter op de Landmachtdagen in Wezep vorig jaar zijn vooraf onvoldoende doorgesproken. Sergeant Michel Meijers (32) kwam om het leven, nadat hij bleef vastzitten aan een kabel van de wegvliegende helikopter.

Binnenlandredactie
9 April 2008 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:43

De Onderzoeksraad voor Veiligheid van prof. mr. Pieter van Vollenhoven concludeert dat in een dinsdag gepubliceerd rapport. De resultaten zijn aangeboden aan staatssecretaris De Vries van Defensie.Uit het onderzoek blijkt dat de helikopterpiloot tijdens de demonstratie van de Luchtmobiele Brigade het sein kreeg dat „alle lijnen los” waren. In werkelijkheid is verzuimd te controleren of dat echt zo was. Volgens de onderzoeksraad waren de te volgen procedures vooraf niet voldoende besproken.

De omgekomen militair bleef aan de Lynxhelikopter hangen door een snijfout. Een van de 30 meter lange afdaallijnen was in de heli doorgesneden tussen twee bevestigingspunten in en bleef daardoor vastzitten. Juist deze lijn was op de grond ook nog niet losgemaakt door de afdaler.

De betrokkenen waren onvoldoende bekend met de richtlijnen voor het doorsnijden van de lijnen, stelt de raad. Hij wijst erop dat bij gevaarlijke oefeningen vooraf duidelijk moet zijn wie precies welke handeling uitvoert en welke tekens daarbij horen.

Ook moet Defensie zorgen dat er eenheid komt in de procedures. Deze blijken te verschillen bij de afdalers van de Koninklijke Landmacht en de helikopterbemanning van de Koninklijke Marine. Daar waar de marine gewend bleek te zijn aan een abseilsysteem waarbij de touwen worden losgekoppeld, werkte de landmacht met een voor hen gebruikelijk systeem waarbij touwen worden doorgesneden.

De Vries gaat kijken of hij de conclusies kan overnemen. Volgens hem zijn de resultaten „helder.” De landmacht heeft naar aanleiding van het rapport zelf ook al onderzoek verricht. Het resultaat daarvan is dat het in Wezep gebruikte abseilsysteem voorlopig niet meer mag worden gebruikt voor afdalingen vanuit helikopters. Ook worden de procedures van de krijgsmachtonderdelen nog eens tegen het licht gehouden en wordt gekeken naar de hulpverlening en medische voorzieningen bij open dagen.

Het openbaar ministerie in Arnhem vervolgt een 39-jarige marineman die tijdens de demonstratie loadmaster was. Hij heeft volgens justitie onzorgvuldig gehandeld. Zij beschuldigt hem van dood door schuld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer