Wat moet Beatrix met een majoor?
Voor majoor Alida Margaretha Bosshardt (89), het boegbeeld van het Leger des Heils, staat vast dat prins Claus „een gelovig man” was. „Ooit zei hij me iets in de trant van: „Ik praat er niet zo makkelijk over, maar ik geloof wel.””
Majoor Bosshardt is al tientallen jaren bevriend met koningin Beatrix en de zondag overleden prins Claus. Wereldberoemd is haar tocht met prinses Beatrix in 1965 over de Amsterdamse wallen. Bosshardt en de prinses verspreidden toen exemplaren van de Strijdkreet, het orgaan van het Leger des Heils.
Claus vertrouwde Bosshardt ooit toe dat hij wat verwonderd was toen Beatrix zei dat ze met een majoor op pad was geweest. „Claus vroeg: „Wat is dat toch voor een majoor?” Hij dacht aan een man uit het echte leger. Later begreep hij dat het om een vrouw ging.”
Bij de geboorte van Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn stuurde majoor Bosshardt steevast een kinderbijbel van W. G. van de Hulst naar het koninklijke paar. „Dat vind ik een zinnig cadeau. Jackjes, truitjes of broekjes hebben ze genoeg.”
Blij was de majoor toen ze onlangs per post een foto van prins Claus, koningin Beatrix en hun enige kleinkind Eloise kreeg. „Eloise is dit jaar op 8 juni geboren, precies op mijn verjaardag.”
Majoor Bosshardt kent Claus als „een aardige vader en een goede echtgenoot. Door zijn sympathieke voorkomen wist hij de weerstand die hij als Duitser ondervond, te overwinnen.” Ze heeft zo haar vragen bij alle loftuitingen aan het adres van de overleden prins. „Niemand zal nu iets vervelends willen zeggen. Dat zou voor Beatrix toch niet leuk zijn? Als Beatrix later al die verhalen over Claus leest, zal ze sommige dingen wel met een korreltje zout nemen.”
Afgelopen zomer lag majoor Bosshardt tegelijkertijd met prins Claus in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Ze heeft de zieke prins „bewust” niet in het ziekenhuis opgezocht. „Daar zit hij niet op te wachten.” Het verhaal ging dat de pers via Bosshardt bij het bed van de prins probeerde te komen. „Daarom kreeg ik een schuilnaam. In het ziekenhuis heette ik mevrouw Amersfoort.”