Zorgen om beleid aartsbisschop Eijk
Vier van de vijf dekens in het aartsbisdom Utrecht hebben in een brief aan aartsbisschop dr. W. Eijk hun zorgen geuit over diens beleid. Zij vinden dat hij de macht te zeer concentreert bij de nieuwe, vier leden tellende bisdomstaf.
Dat heeft deken Henk Bloem van Utrecht tegenover de website Katholieknederland.nl bevestigd. Eijk heeft enkele overlegstructuren die sinds jaar en dag bestonden, zoals de bisdomraad, terzijde geschoven. Daardoor worden besluiten over de hoofden van mensen heen genomen, menen de dekens. Volgens Bloem delen vele priesters de zorgen van de dekens. De dekens hebben hun brief ook aan nuntius (pauselijk ambassadeur) Francois Bacqué gestuurd.Eijk hief twee weken na zijn installatie in januari de bisdomraad op. Voortaan neemt de bisdomstaf de besluiten over het beleid van het aartsbisdom. Daarin zitten behalve Eijk vicaris-generaal Ted Hoogenboom, kanselier Hans Zuijdwijk en econoom Matthijs Boeser. Voor hulpbisschop Gerard de Korte was in de bisdomstaf geen plaats, omdat dat volgens Eijk tot belangenverstrengeling zou kunnen leiden. De Korte is ook vicaris-generaal en deken van het dekenaat Zwolle.
In de bisdomraad zaten zowel stafleden als dekens. Eijks voorganger, kardinaal Simonis, nam zijn besluiten in de regel in samenwerking met de raad.
De Korte, die ook vicaris-generaal en deken van het dekenaat Zwolle is, heeft de brief van zijn collega-dekens niet ondertekend. Daartoe heeft hij volgens Bloem besloten, omdat hij zelf onderwerp van de brief is.
Vorige week werd bekend dat de bisdomstaf de perschef op non-actief had gesteld. Het aartsbisdom heeft ook financiële problemen. Het lijdt ondanks bezuinigingsmaatregelen elk jaar ongeveer 1 miljoen euro verlies. Daarom nam het bisdombestuur nog voor de komst van Eijk het besluit het aantal arbeidsplaatsen tot 2012 van 75 tot 59 terug te brengen. De verplichte bijdrage van parochies aan het aartsbisdom stijgt van 10 tot ongeveer 13 procent van de inkomsten.