Politiek

Kamer ziet niets in moslimpartij

Tweede Kamerfracties zien niets in de vorming van een aparte moslimpartij. Ze denken dat dit de integratie niet ten goede komt.

Van onze redacteuren
8 April 2008 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
Moslims verlangen naar een islamitische partij, zo stelt Rabbae, momenteel voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen. Foto ANP.
Moslims verlangen naar een islamitische partij, zo stelt Rabbae, momenteel voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen. Foto ANP.

De fracties reageren daarmee op uitlatingen van voormalig GroenLinks-Kamerlid Rabbae. Volgens hem is de tijd rijp voor een islamitische partij. Moslims verlangen daarnaar, zo stelt Rabbae, momenteel voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen. „Ik zie om me heen dat die behoefte er is. Ik hoor het in de moskee en op straat.”Volgens Rabbae is het optreden van PVV-leider Wilders mede aanleiding om met het initiatief te komen. Moslims zouden te weinig een tegengeluid laten horen. Een moslimpartij kan volgens Rabbae aandacht vragen voor programmapunten die moslims ter harte gaan, zoals de vorming van een universiteit op islamitische grondslag of ritueel slachten. Moslims die nu voor diverse partijen in het parlement zitten, kunnen volgens het voormalig GroenLinks-Kamerlid niet goed opkomen voor de islamitische belangen.

CDA-Kamerlid Schinkelshoek denkt dat de vorming van een moslimpartij een averechts effect zal hebben. „Het zal geen bijdrage leveren aan te integratie, integendeel.” Ook GroenLinks-Kamerlid Dibi, zelf van Marokkaanse afkomst, voelt niets voor de suggestie van zijn partijgenoot. Moslims kunnen volgens hem beter opgaan in een bredere beweging.

De VVD voelt ook niets voor een partij op islamitische grondslag. Enkele weken geleden schreef fractievoorzitter Rutte dat hij religie wil terugdringen tot het privédomein.

De ChristenUnie vindt „zuilvorming een recht.” Partijvorming zou Nederlandse moslims uitdagen een eigen programma en een islamitisch-democratische staatsvisie te ontwikkelen, aldus een woordvoerder van de ChristenUnie. Maar over de mogelijkheden is de partij wel sceptisch: „Het moet wel binnen de kaders van onze rechtstaat. De pogingen van de AEL, enkele jaren geleden, beloven weinig goeds.”

De SGP zit „niet te wachten” op een politieke partij op islamitische grondslag. „Het is een uiting van de groei van de islam in ons land en daar ben ik niet blij mee”, aldus Kamerlid Van der Staaij. Maar als een dergelijke partij opereert „binnen de rechtsorde van ons land, dan is daarvoor de vrijheid. Er zijn wel meer partijen waar ik qua standpunten moeite mee heb, bijvoorbeeld D66.”

De roep om een eigen moslimpartij is niet nieuw. In 2004 kwam de Moslim Democratische Partij (MDP) met plannen om mee te doen aan de landelijke verkiezingen. De MDP is ontstaan in België op initiatief van de Arabisch Europese Liga. In Nederland kwam de partij echter nooit van de grond. Een jaar na de bekendmaking van de plannen zag de AEL weer af van de oprichting van de partij.

Een daadwerkelijke poging om een Kamerzetel in de wacht te slepen, deed de Islam Democraten. Die partij deed in 2006 mee met de landelijke verkiezingen, maar kreeg geen voet aan de grond. Overigens was de partij destijds nauwelijks herkenbaar omdat de naam te laat werd aangemeld. Op de kieslijsten stond de partij dan ook zonder naamsaanduiding aangemeld als Lijst 21. Lijsttrekker Arif Potmis voerde campagne onder de slogan ”De partij zonder naam, is de partij voor de islam.”

De enige plaats waar moslims wél vertegenwoordigd zijn met een islamitische partij, is Den Haag. Daar hebben de Islam Democraten sinds enkele jaren één zetel in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Abdou Khoulani zei vorige maand in deze krant dat een landelijke partij nog steeds zijn streven is, al wil hij eerst een gooi doen naar de raad van andere steden met een forse islamitische minderheid, zoals Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Gouda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer