Buitenland

Israël en Palestijnen hervatten gesprek

Israël en de Palestijnen hebben maandag, na een oponthoud van bijna twee maanden, hun vredesbesprekingen hervat. De Israëlische premier Ehud Olmert sprak met de Palestijnse president Mahmud Abbas in de ambtswoning van Olmert in Jeruzalem.

AP
8 April 2008 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:42

Een Israëlische woordvoerder zei dat de leiders hebben afgesproken elkaar om de week te treffen. Ook herhaalden ze dat ze dit jaar een vredesovereenkomst willen sluiten, zei de woordvoerder. De Palestijnen zijn bezorgd over de humanitaire situatie op de Westoever en in de Gazastrook en over de bouw in Joodse nederzettingen, zei hij. Israël maakt zich volgens de woordvoerder zorgen over zijn veiligheid en roept de Palestijnen op hun strijders in bedwang te houden. Palestijnse onderhandelaars waren niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.Of er voor het eind van het jaar een overeenkomst komt, is de vraag. Onderhandelaars hebben sinds eind vorig jaar tientallen besprekingen gevoerd, ook over de meest heikele kwesties, zeggen functionarissen, maar concrete aanwijzingen dat vooruitgang wordt geboekt zijn er niet.

Israël blijft de Joodse nederzettingen uitbreiden, heeft weinig gedaan om de levensomstandigheden van de Palestijnen op de Westoever te verbeteren en de militante Hamas is nog steeds heer en meester in de Gazastrook. De beweging heeft tientallen raketten afgeschoten op Zuid-Israël.

Israël waarschuwt dat het geen vredesovereenkomst sluit met de Palestijnen zolang Hamas de macht heeft in Gaza. Een offensief door Israëlische troepen in Gaza kostte meer dan 120 Palestijnen, onder wie tientallen burgers, het leven. Abbas reageerde door een aantal ontmoetingen met Olmert af te zeggen.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei voor het overleg dat Abbas met Olmert wilde spreken over de status van de onderhandelingen. Abbas wilde oproepen tot een einde aan de bouw in de nederzettingen en tot het afbreken van controleposten op de Westoever en andere reisbeperkingen. Ook zou Abbas Olmert gaan aansporen een staakt-het-vuren overeen te komen met Hamas.

Uitgangspunt bij het vredesoverleg is de routekaart voor de vrede, die voorziet in de uiteindelijke oprichting van een Palestijnse staat. De routekaart roept Israël op een einde te maken aan de uitbreiding van de nederzettingen en de Palestijnen om de militante groeperingen te ontmantelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer