Weekeinde vol geweld in Bagdad
Na een week van relatieve kalmte zijn dit weekeinde in Bagdad weer veel slachtoffers gevallen door geweld. Door aanvallen van opstandelingen op de zwaarbeveiligde Groene Zone in het centrum kwamen twee Amerikaanse militairen om en raakten er zeventien gewond. In het oosten van de stad was een buitenpost van een Amerikaanse legerbasis het doelwit, met één dode en veertien gewonden tot gevolg.
Volgens een legerwoordvoerder werden de aanvallen met mortieren of raketten uitgevoerd. De legerbasis werd mogelijk onder vuur genomen vanuit het oostelijk gelegen Sadr City. Daar en ook elders in de stad braken dit weekeinde hevige gevechten uit tussen troepen van de Iraakse regering en milities van de politicus en sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr die naar de verzamelnaam Mahdi Leger luisteren.Bij de nieuwe gevechten vielen zondag en de voorafgaande nacht zeker 22 doden en meer dan vijftig gewonden, volgens de politie in Bagdad. Zondag vuurde een Amerikaanse gevechtshelikopter raketten af op een markt in Sadr City. Volgens Amerikaanse zegslieden kwamen daarbij „negen criminelen” om het leven.
Vorige maand trokken de regeringsgetrouwe leger- en politie-eenheden samen met de Amerikanen in allereerst de zuidelijke stad Basra ten strijde tegen Al-Sadrs Mahdi leger. Premier Nuri al-Maliki wil de macht van plaatselijke bendes en milities breken en zo veel mogelijk afbreuk doen aan de invloed van sjiitische politieke rivalen zoals Al-Sadr.
Een Syrisch-orthodoxe priester is zaterdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad vermoord. Het slachtoffer, de 40-jarige Youssef Adel, werd vanuit een rijdende auto doodgeschoten toen hij bezig was het hek bij zijn huis in een christelijke wijk te openen.
Adel was voorganger in de Petrus- en Pauluskerk in Bagdad en stond aan het hoofd van een school van de kerk waarop zowel islamitische als christelijke kinderen zaten. Paus Benedictus XVI liet weten dat hij treurt om de moord op de priester en dat hij bidt dat het Iraakse volk een manier vindt om in vrede een rechtvaardige en tolerante samenleving op te bouwen.
Gewapende mannen hebben in Noord-Irak een bus met studenten aangehouden en 42 studenten meegenomen. Drie studenten die in een andere bus zaten raakten gewond toen hun chauffeur optrok en de aanvallers het vuur openden. De Iraakse politie wist de studenten enkele uren later te bevrijden.
De Verenigde Staten zijn in Irak net zo ver verwijderd van hun doelstellingen als een jaar geleden. Maar een snelle terugtrekking kan leiden tot massale chaos en zelfs genocide. Dat staat in een zondag vrijgegeven rapport van het U.S. Institute of Peace.
Het rapport verschijnt twee dagen voordat generaal David Petraeus en ambassadeur Ryan Crocker, de twee hoogste Amerikanen in Irak, het Congres inlichten over de mogelijkheden voor terugtrekking van Amerikaanse troepen. Hun aanbevelingen, die president George Bush naar eigen zeggen zal uitvoeren, kunnen bepalend zijn voor de gebeurtenissen in Irak het komende jaar.