Buitenland

Protesten in Londen tegen olympisch vuur

De politie van Londen heeft zondag de handen vol gehad om de olympische fakkel uit handen van actievoerders te houden, die de vlam wilden doven uit protest tegen het Chinese beleid in Tibet en Darfur.

Buitenlandredactie
7 April 2008 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 05:42

De protesten waren de omvangrijkste sinds de toorts twee weken geleden in Griekenland werd ontstoken en de vlam aan een 140.000 kilometer lange tocht over de aardbol begon die in augustus in de Chinese hoofdstad Peking moet eindigen.Ruim 2000 agenten waren in Londen op de been om de olympische estafette te beschermen. De politie zei bij diverse opstootjes 37 mensen te hebben aangehouden. De organisatoren van de estafette gooiden de volgorde van fakkeldragers om en besloten ter plaatse tot routewijzigingen om betogers te ontlopen.

Frankrijk heeft geen voorwaarden verbonden aan de aanwezigheid van president Nicolas Sarkozy bij de opening van de Olympische Spelen in China. Dit bevestigde zaterdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner. Alles is nog open, aldus Kouchner.

Hij sprak na verwarring over uitspraken van de Franse staatssecretaris van Mensenrechten, Rama Yade. Zij heeft volgens de krant Le Monde in een vraaggesprek gezegd dat president Sarkozy ten aanzien van Tibet drie essentiële voorwaarden stelt aan zijn komst naar de opening: einde van het geweld tegen de bevolking en de vrijlating van politieke gevangenen, duidelijkheid over wat in Tibet gebeurt en een dialoog van Peking met de dalai lama, de spiritueel leider van de Tibetanen.

De krant stelt haar exacte woorden eerlijk te hebben weergeven in het zaterdag gepubliceerde gesprek. Maar Yade kwam met de verklaring dat ze de term ”voorwaarden” op mensenrechtengebied en Tibet nooit heeft genoemd.

China gaat het „heropvoeden” van Tibetanen intensiveren om een einde te maken aan de onrusten, zo waarschuwden de autoriteiten zaterdag nadat deze week opnieuw rellen waren uitgebroken in een etnisch Tibetaanse regio.

De politie opende het vuur op betogers. Daardoor vielen acht doden, meldde de Amerikaanse zender CNN op basis van informatie van Tibetaanse bannelingen in India. De Amerikaanse zender Radio Free Asia spreekt van minstens vijftien doden. Volgens de Chinese staatsmedia viel slechts één gewonde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer