Wilders komt terug in peiling
De PVV van Wilders staat in de peiling van Synovate/Interview NSS, de zogeheten Politieke Barometer, weer op 14 zetels. Vorige week, direct na de verschijning van ”Fitna”, was hij van 14 naar 10 gezakt.
Nu het debat met het kabinet over de anti-Koranfilm is gevoerd en uit een enquête blijkt dat de angst voor de gevolgen is geluwd, is de PVV met 14 zetels weer op hetzelfde niveau als enkele weken geleden. In de Tweede Kamer heeft de PVV overigens 9 zetels.Verdonk, die donderdag haar programma presenteerde, komt in de peiling uit op 14 zetels. Trots op Nederland was vorige week goed voor 13 zetels.
De Barometer peilde tevens hoe mensen denken over het Kamerdebat van deze week, en in het bijzonder over de vraag wie de waarheid sprak: Wilders of Justitieminister Hirsch Ballin. Van alle Nederlanders zegt 17 procent Wilders te geloven; 43 procent houdt het erop dat Hirsch Ballin de waarheid spreekt.
Het kabinet vindt nog altijd dat er niet getwijfeld hoeft te worden aan de feiten rond de anti-Koranfilm. Dat uit sommige peilingen blijkt dat een derde van de bevolking Wilders’ beschuldiging gelooft dat het kabinet „leugens” vertelt, is voor de regering geen reden om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. „Voor ons is de kous af”, zei vicepremier Rouvoet gisteren.
Hij wees op de grondregel dat het kabinet het vertrouwen heeft van de Tweede Kamer zolang het tegendeel niet is uitgesproken. Een motie van wantrouwen van de PVV kreeg geen steun van de andere partijen. Bovendien is alles wat er over de film te zeggen is, besproken in het debat, aldus Rouvoet.
Ook Hirsch Ballin hield gisteren vol dat hij in de Tweede Kamer de waarheid sprak. In een vrijgegeven verslag van een ontmoeting met Wilders voordat diens film uitkwam, staat dat de PVV-leider van plan was om in de film de Koran te verscheuren en te verbranden. „Feiten worden niet beslist bij opiniepeiling”, zei Hirsch Ballin gisteren over de enquête. „Ik ben er klaar mee.”
Ondertussen maakt het kabinet zich wel zorgen over het wantrouwen onder de bevolking. Volgens Rouvoet probeert het kabinet het vertrouwen te herstellen door „reële problemen” te benoemen en aan te pakken.