Verdonk op de bres voor Nederlands karakter
Behoud van de Nederlandse cultuur, het Nederlandse karakter en de daaraan verbonden vrijheden is het centrale speerpunt van de nieuwe beweging Trots op Nederland (ToN) van ex VVD’er Verdonk.
Download de hele speech in een PDF bestand.De politica zei donderdagavond bij de lancering van ToN dat in Nederland een „sterke ”weg met ons” stroming” heerst die Nederlanders wil doen geloven dat hun cultuur niet bestaat en dat hun waarden en normen minderwaardig zijn ten opzichte van die van andere culturen. „Maar dat wij Nederlanders in ons eigen land steeds meer moeten opschuiven en ons moeten aanpassen aan nieuwe culturen, daarvan zeg ik: genoeg! Er zijn grenzen.”
Verdonk stelde dat de Nederlandse cultuur „is ontstaan uit een jarenlange strijd van onze voorouders, die soms hun leven hebben geofferd voor onze vrijheden.” Die vrijheden –zoals de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst– staan onder druk, betoogde ze. Zo is een theaterstuk afgelast onder druk van moslims en stond PVV leider Wilders onder zware druk om zijn anti Koranfilm niet uit te zenden. Religies moeten „voldoende veerkracht hebben om niet bij iedere kritiek vreselijk beledigd te zijn”, stelde Verdonk in dit verband.
De gewezen minister vindt dat het „te vaak voorkomt dat een minderheid de rest van Nederland haar wil oplegt.” Als voorbeeld noemde ze de koopzondag. „Een christelijke minderheid wil voor iedereen het winkelen op zondag sterk beperken. Waarom? Als je niet wilt winkelen, dan ga je toch niet?” Verdonk stelde verder dat „geen enkele religie het recht heeft om homo’s weer in de kast te jagen of vrouwen hun vrijheden af te nemen.”
ToN heeft drie kernwaarden, betoogde ze: vertrouwen in plaats van wantrouwen, handhaven in plaats van gedogen en zelfbewustzijn in plaats van een nederige houding. Haar beweging wil aan de slag met acht kernthema’s: onderwijs, integratie, regelgeving, veiligheid, immigratie, files, zorg en ontwikkelingssamenwerking. Verdonk pleitte voor minder regels en minder ambtenaren, hardere straffen voor criminelen, inperking van de ontwikkelingshulp, een halvering van de Tweede Kamer en verplichte inburgering van allochtonen. Ze wil ook dat mensen „maatregelen” mogen nemen tegen indringers die ongeoorloofd hun huis of winkel binnenkomen. „Verdediging van lijf en goed is gerechtvaardigd.”
Verdonk beoogt een andere manier van politiek bedrijven. „Mensen moeten weer invloed krijgen op de politieke besluitvorming.” Op informatieavonden in het land, per brief en op haar website kunnen mensen met Verdonk en met elkaar in debat gaan. „Het resultaat zal een gezamenlijk standpunt zijn of een door de meerderheid gedragen oplossing voor een probleem.”