Mugabe geeft niet op
De 84-jarige Zimbabwaanse president Robert Mugabe geeft niet op en wil de macht naar zich toetrekken in een tweede ronde. In privékringen zou hij hebben toegegeven dat hij de verkiezingen van afgelopen zaterdag heeft verloren. Zijn partij, de Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie-Patriottisch Front (ZANU-PF) maakt zich echter op voor de tweede ronde.
Vrijdag komt de leiding van Mugabes partij bijeen om te overleggen over de volgende verkiezingsronde. Mogelijk wordt er ook overleg gepleegd over een ’politieke deal’ met de oppositie of over de mogelijkheid om het leger in te schakelen om de macht af te dwingen.De onderminister van Informatie, Bright Matonga, stuurde donderdag aan op een tweede ronde: „We hebben de president in de kou laten staan", zei hij. „We hebben maar 25 procent van onze energie in de campagne gestopt. In de tweede ronde zetten we de 75 procent die we eerder niet hebben gebruikt ook in", aldus Matonga.
Officieel heeft de ZANU-PF de meerderheid in het parlement verloren. Mugabe zou hebben erkend dat het Zimbabwaanse parlement voor het eerst sinds 1980 niet meer gedomineerd wordt door zijn partij.
De oppositie waarin de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) de hoofdrol speelt krijgt voor zover bekend 99 zetels in het Lagerhuis, terwijl de partij van de sinds 1980 regerende Mugabe uitkomt op 97. De Zimbabwaanse kiescommissie maakte in de nacht van donderdag op vrijdag bekend dat MDC 109 zetels had behaald en ZANU-PF 97.
Een afsplitsing van MDC heeft echter recht op 10 zetels. De afsplitsing ligt overhoop met Tsvangirai en is trouw aan de voormalige studentenleider Arthur Mutambara. Een zetel van het 210 zetels tellende parlement gaat naar een onafhankelijke kandidaat. De overige drie zetels moeten opnieuw via verkiezingen verdeeld worden, omdat drie van de kandidaten die meedongen (een natuurlijke dood) zijn gestorven.
MDC-voorman Morgan Tsvangirai zou met 50,3 procent tot president zijn gekozen en Mugabe zou 43,8 procent van de stemmen hebben gekregen tijdens de gelijktijdig gehouden presidentsverkiezingen. Het ’apparaat’ van de ZANU heeft tal van verkiezingen vervalst om aan de macht te blijven maar slaagde daar kennelijk deze keer niet in.
Diverse media hebben onregelmatigheden gemeld. Zo berichtte de Zimbabwe Standard over 8500 ’spookstemmen’ op basis van informatie van waarnemers.