Economie

Verzekeraars duiken op Oost-Europa

Landen in Oost- en Centraal-Europa wekken steeds meer de interesse van financiële concerns in de rest van de wereld.

ANP
3 April 2008 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:41

In deze landen is er de laatste jaren sprake van een forse economische groei. Dat betekent dat steeds meer mensen in deze regio geld beschikbaar hebben voor verzekeringen of een goede oude dag.Ook Nederlandse banken en verzekeraars ruiken kansen. De verzekeraar Aegon lijfde in februari twee Hongaarse pensioenvermogensbeheerders in. Verder is het concern uit Den Haag actief in Polen, Tsjechië, Slowakije en Roemenië. „We geloven in deze opkomende markten. We zullen er uitbreiden, want ze verzekeren ons van inkomsten in de toekomst”, zei Alex Wynaendts van Aegon woensdag tijdens een presentatie in Boedapest. De topman neemt eind april het roer over van de afzwaaiende bestuursvoorzitter Don Shepard.

Wynaendts illustreerde de kansen in de voormalige Oostbloklanden. „Daar wonen meer dan 80 miljoen mensen. Dat zijn er meer dan in Duitsland. Met Turkije erbij heb je het over meer inwoners dan Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen.”

Naarmate de welvaart toeneemt, groeit de vraag naar verzekeringsproducten. Wynaendts: „Mensen kopen eerst een auto en dan een huis. Met het huis komen zaken als een hypotheek, overlijdensrisicoverzekeringen en spaarproducten voor de toekomst.”

De laatste jaren zijn de premie-inkomsten van Aegon in de regio fors opgelopen. Maar het concern wil meer, mogelijk ook via overnames. „Ook Rusland en Oekraïne staan op mijn wensenlijst”, zei Wynaendts daarover. Het Haagse concern heeft naar eigen zeggen een oorlogskas van 2 miljard euro. Maar de aanstaande bestuursvoorzitter gelooft meer in kleinere acquisities. „De prijzen hier zijn hoog. Bij kleinere overnames is de premie die je betaalt lager.”

Ook andere financiële dienstverleners hebben de regio al enige tijd op de korrel. Zo investeerde de Belgische bank KBC vorig jaar 1,7 miljard euro in het gebied, terwijl het Hongaarse bedrijf OTP Bank zijn verzekeringstak in februari verkocht aan het Franse concern Groupama. Vorig jaar vochten financials elkaar de tent uit om een deel van de taart in Turkije te bemachtigen tijdens de privatisering van het financiële stelsel. Fortis, ING en Eureko slaagden daarin. Ook Aegon is in Turkije vertegenwoordigd.

Aegon regelt in het midden van Europa inmiddels het pensioen voor 1,8 miljoen mensen. Wynaendts: „In 2010 moeten dat er 2,5 miljoen zijn. Bovendien willen we dan 5 tot 10 procent van de hypotheekmarkt in handen hebben”, aldus de topman.

De aantrekkingskracht van voormalige Oostbloklanden en Turkije is toegenomen sinds de landen hun economie openstelden voor invloeden van buitenaf. „De privatisering van staatsbedrijven, de groei van het midden- en kleinbedrijf, in een later stadium de verkoop van nutsbedrijven, de vlucht die persoonlijke consumptie neemt en de toegang voor het bedrijfsleven en individuen tot de kapitaalmarkt, vormen de belangrijkste redenen voor de economische groei”, zei Zsuzsanna Hargitai van de Europese Bank voor Herstructurering en Ontwikkeling tijdens de presentatie. Hoewel het per land verschilt, groeit de economie in sommige landen jaarlijks procentueel met dubbele cijfers.

Ook de Nederlandse bank-verzekeraar ING is optimistisch over de toekomst van landen in het midden van Europa. Het grootste financiële concern van Nederland zette in 1991 de eerste stap in Midden-Europa en breidde erna uit naar Tsjechië, Polen, Slowakije, Roemenië en Bulgarije. Eind vorig jaar had ING in de regio meer dan 7 miljoen klanten.

Jacques de Vaucleroy, bestuurder van ING in het gebied, baseert de mogelijkheden op drie pijlers: „De economische groei in deze landen is veel groter dan in volwassen markten. De salarissen groeien er harder, waardoor mensen steeds meer geld hebben voor verzekeringen. En traditionele pensioenstelsels staan onder politieke druk, waardoor mensen in de toekomst vaker zelf moeten zorgen voor hun oude dag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer