Stichting breidt hulp kind met handicap uit
Stichting Osani, een organisatie die ouders helpt de toekomst van hun kind met een handicap veilig te stellen, wordt landelijk actief.
Zaterdag presenteert de stichting in Austerlitz het stappenplan ”Veilig en vertrouwd” om zich aan een breed publiek te presenteren, zo maakte projectleidster J. Smits woensdag bekend.Osani is ontstaan uit een werkgroep die in 2002 werd opgericht door een aantal ouders van kinderen met een beperking. De stichting instrueert ouders voor wie de zorg voor een gehandicapt kind te zwaar wordt hoe zij het best een beroep op anderen kunnen doen. „Het streven is om rond het kind met een beperking een netwerk te bouwen. De deelnemers daaraan zorgen bijvoorbeeld voor activiteitenbegeleiding. Ook helpen zij ouders met adviezen en begeleiding op juridisch en financieel terrein”, aldus Smits.
In 2006 begon Osani in Noord-Brabant een pilot. Inmiddels zijn daar volgens Smits zes netwerkcoaches, die bemiddelen tussen de ouders en het vrijwilligersnetwerk, actief. „Ook in andere delen van het land kregen ouders belangstelling. Daarom gaan we nu landelijk werken”, zegt Smits.
Een deel van de ouders die bij Osani aankloppen, probeerde volgens haar eerst zelf vrienden en kennisen te mobiliseren ter ondersteuning van hun gehandicapte kind. „Door ons stappenplan te gebruiken, kunnen sommigen op eigen kracht een heel eind komen. Anderen zitten zo dicht op hun kind dat ze geen kans zien een netwerk te bouwen. Hen proberen wij als stichting behulpzaam te zijn.”
De stichting werkte haar plannen uit in nauw contact met de Canadese organisatie Plan. Deze instantie lobbyt succesvol voor fiscale spaarregelingen, die mensen met een beperking economische zelfstandigheid bieden en voor allianties met het bedrijfsleven. Het stappenplan ”Veilig en vertrouwd” is een bewerking van het boek ”Safe and Secure” van de aan Plan verbonden auteur Al Etmanski, die zaterdag bij de bijeenkomst aanwezig is.
Tot dusver financiert Osani haar activiteiten via fondsen als het VSBfonds, het Skanfonds, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en het Fonds verstandelijk gehandicapten. Uiteindelijk worden de kosten een verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf, waarschuwt Smits.