Buitenland

Bush heeft succes op NAVO-top nog niet binnen

Voor president Bush dreigt een nederlaag op zijn laatste NAVO-top, de komende dagen in Boekarest. Dat zou een gevoelig verlies zijn, omdat de Amerikaanse president probeert zijn door de mislukte operatie in Irak geschonden buitenlands blazoen op te poetsen.

ANP
2 April 2008 21:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:41

Bush heeft de afgelopen dagen hoog ingezet met zijn pleidooi om de vroegere Sowjetrepublieken Oekraïne en Georgië in het voorportaal van de NAVO uit te nodigen. Over een aantal jaar zouden ze dan volwaardig lid kunnen worden. Maar een groep Europese landen onder leiding van Duitsland en Frankrijk blijft er fel op tegen dat nu al te doen.Ook Nederland voelt er niet voor de twee landen nu al uit te nodigen. Het kabinet is niet principieel tegen, maar vindt het moment nog te vroeg. Premier Jan Peter Balkenende verwees woensdag vooral naar ontwikkelingen in die landen zelf: in Oekraïne is 70 procent van de bevolking tegen en Georgië kampt met separatisme in Abchazië en Zuid–Ossetië en een onvolgroeide democratie.

Maar het kabinet had eerder al toegegeven dat in de discussie ook de relatie met Rusland een belangrijke rol speelt. Veel NAVO–landen willen Rusland niet verder tegen de schenen schoppen nu de relaties toch al zeer moeizaam zijn op een aantal gebieden (Kosovo, Iran, Amerikaans raketschild). En willen daarom Oekraïne en Georgië nog maar even buiten houden.

Maar tegelijkertijd wil de NAVO niet de indruk wekken dat Rusland met veel „onbehulpzame retoriek", zoals NAVO–baas Jaap de Hoop Scheffer het uitdrukte, een vetorecht heeft op verdere uitbreiding van de NAVO.

De staatshoofden en regeringsleiders van de 26 NAVO–landen praten er woensdagavond tijdens het diner verder over. Donderdagochtend moeten er knopen worden doorgehakt.

Donderdag moet ook besloten worden over uitbreiding van de NAVO per volgend jaar met Albanië, Kroatië en Macedonië. De eerste twee landen lijken zeker van een uitnodiging, maar Griekenland blokkeert vooralsnog de toetreding van Macedonië vanwege de naam. Die komt overeen met de noordelijke provincie in Griekenland.

Daarna volgt ook een werksessie over Afghanistan met vertegenwoordigers van de meeste van de 42 NAVO–landen die in de militaire missie ISAF deelnemen. Bij het debat over Afghanistan zijn ook de Afghaanse president, de secretaris–generaal van de Verenigde Naties en de top van de Wereldbank en van de Europese Commissie uitgenodigd.

Doel is een nieuwe strategische visie afspreken voor de ontwikkelingen de komende jaren in Afghanistan, dat nog altijd tot de vijf armste landen ter wereld behoort.

Volgens Balkenende komt de nieuwe strategie grotendeels overeen met het Nederlandse beleid in de provincie Uruzgan: het bundelen van de krachten van militairen, diplomaten en ontwikkelingssamenwerking. VN en Wereldbank moeten daarom ook betrokken worden bij de wederopbouw van Afghanistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer