China verwacht Tibetaanse zelfmoordaanslagen
Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijders zijn volgens de Chinese autoriteiten voornemens zelfmoordcommando’s te vormen om bloedige aanslagen te plegen. „Ze zijn niet bang om bloed te vergieten of offers te brengen”, zei een woordvoerder van het bureau voor openbare veiligheid gisteren in Peking.
De premier van de Tibetaanse regering in ballingschap heeft de beschuldiging ontkend. De Tibetaanse ballingengemeenschap vreest dat Chinezen „vermomd als Tibetanen” aanslagen zullen plegen om de actievoerders in diskrediet te brengen, zei premier Samdhong Rinpoche. „Er is geen sprake van zelfmoordaanslagen. Wij hebben er geen enkele twijfel over dat we de geweldloze weg willen volgen.”De Chinese regering stelt de Tibetaanse geestelijk leider de dalai lama en diens aanhangers verantwoordelijk voor de recente onrust in Tibet. Hij zou daarmee de Olympische Spelen van Peking willen saboteren en de onafhankelijkheid van Tibet willen promoten. De 72-jarige Nobelprijswinnaar voor de vrede ontkent. Hij wijst geweld af en dringt aan op een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de onrust en de achterliggende oorzaken.
De onrust in Tibet brak uit op 10 maart, de verjaardag van de opstand van 1959 tegen de Chinese overheersing. De protesten ontaardden na vier dagen in geweld en verspreidden zich over een groot deel van het westen van China waar veel Tibetanen wonen. Volgens de Chinese autoriteiten kwamen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa 19 mensen om het leven en raakten er 623 gewond. Er werden 414 verdachten opgepakt.
Volgens China begint het leven in Lhasa zich weer te normaliseren. Tibet en aangrenzende gebieden blijven echter verboden gebied voor buitenlandse journalisten. Een verslaggever en een fotograaf van Associated Press werden maandagavond bij een controlepost in Sichuan in hechtenis genomen, hoewel een verbod voor buitenlandse bezoekers donderdag al zou zijn afgelopen. De detentie van de journalisten is in tegenspraak met Chinese beloften om tot en met de Spelen vrije verslaggeving toe te staan.