„Vastgoedbeleggingen wellicht wat onder druk”
Particuliere beleggers op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn vorig jaar nauwelijks getroffen door de wereldwijde kredietcrisis. Ondanks goede vooruitzichten voor dit jaar kan de druk van de financiële markten op vastgoedbeleggingen de komende maanden echter toenemen.
Dat stelt Peter Göbel, directievoorzitter van ING Real Estate.„De afgelopen jaren was er meer ruimte om geld te lenen om vastgoedbeleggingen te financieren”, aldus Göbel. Hij ziet dat gedurende de afgelopen drie maanden de kredietverlening van banken aan beleggers op de vastgoedmarkt is verminderd. „Beleggers moeten nu soms al bijna twee keer zo veel van hun eigen geld aanwenden, omdat banken minder scheutig zijn met het verlenen van krediet”, zei Göbel.
Dat banken strenger zijn bij het uitlenen van geld kan ook een voordeel zijn voor het merendeel van de particuliere beleggers. Volgens Göbel bestaat de kans dat „opportunistische” beleggers, die de afgelopen jaren gemakkelijk geld konden lenen en daardoor op „agressieve” wijze vastgoed kochten, minder gemakkelijk hun slag kunnen slaan op de Nederlandse vastgoedmarkt. „Dat schept kansen voor de meeste particuliere beleggers, die hun aankopen over het algemeen met minder vreemd vermogen bekostigen”, aldus Göbel.
De ontwikkelingen op de kredietmarkt veroorzaken veel onzekerheid onder beleggers, constateert Marijn Snijders, directeur van bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle. Snijders verwacht desondanks dat de investeringen van particuliere vastgoedbeleggers in 2008 net als vorig jaar zullen stijgen.
Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Jones Lang LaSalle en ING Real Estate bleek dat particuliere beleggers ruim 6,5 miljard euro investeerden in direct vastgoed (bedrijfspanden en andere gebouwen), 2 miljard euro meer dan in 2006. Het totale beleggingsvolume in direct vastgoed in Nederland kwam uit op 11,2 miljard euro, het hoogste volume ooit. Daarvan was ongeveer 60 procent voor rekening van particuliere beleggers.
Snijders verwacht dat Nederlands vastgoed aantrekkelijk blijft voor zowel Nederlandse als buitenlandse investeerders. „Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de prijzen die op een constant hoog niveau blijven”, zei Snijders.