Islamitische partijen winnen in Pakistan
Het tellen van de stemmen die donderdag zijn uitgebracht bij de provinciale en landelijke parlementsverkiezingen in Pakistan verloopt traag, maar nu al is duidelijk dat de islamitische partijen die tegen het pro-Amerikaanse beleid van de militaire president Pervez Musharraf zijn, verrassend sterk voor de dag zijn gekomen.
In de ultraconservatieve provincie Northwest Frontier, die aan Afghanistan grenst, zouden pro-Taliban-partijen zelfs de meerderheid hebben behaald.
De parlementsverkiezingen zijn de eerste sinds Musharraf in 1999 met een coup zonder bloedvergieten de macht greep. Volgens de eerste berichten was de opkomst laag en kostte geweld bij stembureaus, ondanks de aanwezigheid van tienduizenden agenten en militairen, aan zeven mensen het leven.
Vanochtend stond nog maar voor veertig van de 272 algemene zetels in de Nationale Assemblee de uitslag vast. Veertien daarvan, waarvan één in de federale hoofdstad Islamabad, waren voor het Verenigd Actieforum, een coalitie van zes islamitische partijen. In de Nationale Assemblee zijn 60 zetels voor vrouwen gereserveerd en 10 voor religieuze minderheden.
Het sterke resultaat voor de islamitische partijen in Northwest Frontier is een fikse tegenvaller voor de Verenigde Staten. De partijen zijn fel tegen de aanwezigheid van Amerikaanse militairen, die samen met Pakistaanse eenheden in het gebied jacht maken op leden van de Taliban en al-Qaida die uit Afghanistan zijn gevlucht.
De 72 miljoen stemgerechtigden konden kiezen uit bijna honderd politieke partijen. Verwacht wordt dat uiteindelijk de grootste oppositiepartij, de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van oud-premier Benazir Bhutto, en de partij die president Pervez Musharraf steunt, de Grote Nationale Alliantie, om de overwinning zullen gaan strijden. Verder zou de Moslimliga van de in 1999 door Musharraf als premier afgezette Nawaz Sharif veel stemmen kunnen behalen. Bhutto en Sharif zijn overigens beiden zelf van deelname aan de verkiezingen uitgesloten.
Volgens critici zijn de verkiezingen slechts een façade voor het militaire bewind van Musharraf. De president heeft zichzelf het recht toegekend het parlement te ontbinden en de premier te ontslaan en heeft bovendien de militaire Nationale Veiligheidsraad in het leven geroepen, die alle nationale beleidsstukken doorlicht. De Pakistaanse bevolking gaf Musharraf in april per referendum het mandaat om nog vijf jaar president te blijven.
De oppositie en mensenrechtengroepen hebben de vrees geuit dat de verkiezingen worden gemanipuleerd. Met het oog daarop is een team buitenlandse waarnemers in Pakistan aanwezig om toezicht te houden op het verloop van de verkiezingen en het tellen van de stemmen.