Juist Grieken willen datum voor Turkije
Juist Griekenland pleit er binnen de EU voor een datum vast te leggen waarop de toetredingsonderhandelingen met Turkije beginnen. De betrekkingen tussen deze twee naties zijn jarenlang zeer gespannen geweest.
Minister van Buitenlandse Zaken Papandreou zei donderdag geen reden te zien de wens van de buren op dit punt niet te honoreren. „Ik denk dat we op de top van Kopenhagen een positieve boodschap aan hun adres moeten afgeven”, verklaarde hij voor de radio.
Turkije bezit sinds 2000 de status van kandidaat-lidstaat. De voorbereidende besprekingen voor de aansluiting zijn echter nog niet gestart. Eerst zijn hervormingen nodig in de sfeer van democratie, mensenrechten en rechtsstaat.
De Europese Commissie vindt het nog steeds te vroeg om een tijdstip te noemen, zo maakte zij afgelopen woensdag bekend. Zij verwelkomt de aanpassingen die in de voorbije periode tot stand zijn gebracht, maar acht die niet voldoende. In december zullen de regeringsleiders in de Deense hoofdstad een definitief besluit nemen.
Papandreou heeft samen met zijn Turkse ambtgenoot Cem de laatste jaren gewerkt aan een betere relatie tussen de aartsrivalen. Zij liggen onder andere met elkaar overhoop over de kwestie Cyprus. Turkije steunt het noordelijke deel van dat eiland, dat in 1997 een eigen republiek uitriep. Overleg over hereniging leverde tot nu toe niets op. De EU wil Grieks-Cyprus in 2004 binnenhalen als lid. Ankara heeft in het verleden gedreigd de bevriende, afgescheiden regio te annexeren als dat gebeurt.
De Verenigde Staten, die Turkije beschouwen als een stabiele westerse bondgenoot in een onrustig gebied, dringen bij Brussel erop aan wat betreft een datum voor de toetredingsonderhandelingen toeschietelijk te zijn. Een hoge ambtenaar van de Commissie liet donderdag blijken dat de EU deze interventie niet op prijs stelt. „We zullen zelf wel onze positie bepalen”, benadrukte hij.