Wrevel tussen PCM en bonden verhardt zich
De ruzie tussen PCM Uitgevers en de vakbonden lijkt zich te verharden. Het bestuur van de uitgever en de centrale ondernemingsraad (COR) moeten eerst met elkaar de lucht zien te klaren voordat opnieuw overleg mogelijk is, zo meldt een woordvoerder van FNV Kiem donderdag.
De ruzie gaat over het sociale beleid van PCM ten aanzien van zijn werknemers. PCM, uitgever van vier landelijke kranten, zei vorige maand te willen stoppen met dagblad Het Parool, huis-aan-huisbladonderdeel Weekmedia en uitgeverij Crosspoints (tijdschriften Carp, ON en TKMST).
Over twee weken willen de vakorganisaties FNV Kiem, journalistenvakbond NVJ en CNV Dienstenbond weer spreken met het PCM-bestuur, mits de frictie met de COR is opgelost.
Bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft PCM collectief ontslag voor 341 werknemers aangemeld. Maar volgens een woordvoerder van FNV Kiem gaat het om veel meer mensen. „Voor ongeveer duizend medewerkers dreigt verandering dan wel beëindiging van hun werk.” Het gaat volgens hem ook om PCM-werknemers bij drukkerijen, de ICT-onderdelen en bezorgbedrijven. PCM-topman T. Bouwman noemt dat absolute waanzin. Volgens hem gaat het om hooguit enkele tientallen extra ontslagen, waarvan het nog maar de vraag is of dat gedwongen gaat.
Een week geleden gaven de vakbonden aan niet meer met het bestuur van de uitgever te willen spreken omdat die de collectieve ontslagaanvraag niet introk. PCM Uitgevers zei dat te betreuren.
Ook een brief van het PCM-bestuur aan de vakorganisaties, drie weken geleden, schoot in het verkeerde keelgat. „In die brief zegt PCM eenzijdig de sociale regels (uitgangspunten bovenop de CAO) op, omdat volgens hen de continuïteit van het bedrijf in het geding is. Dat hebben ze echter nog steeds niet aan kunnen tonen bij ons”, zo zei de woordvoerder. Voormalig Vendex-topman A. van der Zwan is door de vakbonden en de COR verzocht te onderzoeken in hoeverre de continuïteit in gevaar is.
FNV Kiem betwijfelt of het voortbestaan van PCM twijfelachtig is. „Eind september kocht PCM nog de medische uitgeverij van Wolters Kluwer. Als een bedrijf echt geen geld heeft, dan kan zo’n overname ook niet”, aldus de zegsman. De boekentak van PCM is, in tegenstelling tot de dagbladen, winstgevend.