China hekelt bemoeienis EU met Tibet
China heeft de Europese Unie aan de vooravond van een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd zich niet met de situatie in Tibet te bemoeien.
De onrust en het geweld in het gebied zijn een interne Chinese aangelegenheid en China hoopt dat de EU-landen geen „onjuiste boodschappen” afgeven aan de dalai lama, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.„Ik meen dat er in Europese landen ook misdadigers, vooral gewelddadige misdadigers rondlopen. Hoe zouden politieagenten daar zulke gevallen aanpakken? Dat kunt u zelf bedenken, dus ik hoop dat Europa in dit opzicht geen dubbele maatstaven zal aanleggen”, zei woordvoerder Qin Gang.
China is in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen in Peking ernstig in verlegenheid gebracht door de rellen die 14 maart uitbraken in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Ook in aangrenzende Chinese provincies met een grote populatie Tibetanen is tegen de Chinese overheersing gedemonstreerd. China zegt dat bij de onlusten 22 mensen zijn omgekomen; Tibetaanse ballingen zeggen dat het geweld en de reactie van de Chinese autoriteiten daarop aan bijna 140 mensen het leven hebben gekost.
Vandaag en morgen vergaderen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Slovenië, de huidige voorzitter van de EU. Verscheidene Europese functionarissen hebben gezinspeeld op een discussie en een verklaring over Tibet. De EU heeft een boycot van de spelen van Peking uitgesloten, maar de Franse president Nicolas Sarkozy wil eventueel wegblijven van de openingsceremonie.
Sarkozy heeft zijn zorg over de toestand in Tibet gedeeld met de Chinese president Hu Jintao en hem gevraagd terughoudendheid te betrachten en naar een oplossing te zoeken door middel van een dialoog. Ook onthulde hij contacten tussen zijn bureau en de dalai lama, de door China verfoeide geestelijk leider van Tibet, die er volgens de regering in Peking op uit is de Spelen te saboteren.
Ook Duitsland en Groot-Brittannië hebben het Chinese optreden tegen de Tibetaanse betogers veroordeeld. De Britse premier Gordon Brown telefoneerde vorige week met de Chinese premier Wen Jiabao en kondigde aan in mei de dalai lama te zullen ontmoeten. Brown liet donderdag weten dat Groot-Brittannië de openingsceremonie van de spelen niet zal boycotten.
De dalai lama zei donderdag tegen de particuliere Indiase televisiezender NDTV dat de wereld de spelen moet aangrijpen om Peking eraan te herinneren dat het zich op het gebied van mensenrechten, godsdienstvrijheid en milieu beter dient te gedragen. Hij ging echter niet zo ver om op te roepen tot een boycot van de spelen.
De president van Estland, Toomas Hendrik Ilves, gaat in augustus in ieder geval niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking. Hij heeft dit donderdag laten weten. Ilves gaf geen speciale reden op. De Tsjechische president Vaclav Klaus en de Poolse premier Donald Tusk hebben ook laten weten niet te gaan.
China heeft een Amerikaanse diplomaat uitgenodigd om vandaag en morgen onder begeleiding de Tibetaanse hoofdstad Lhasa te bezoeken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.
De uitnodiging is een stap in de goede richting, maar ontoereikend als surrogaat voor het toestaan van Amerikaanse diplomaten om vrijelijk door de Himalayaregio te reizen, zei het ministerie. De Verenigde Staten hebben China al verscheidene malen verzocht Tibet, het toneel van rellen die op bloedige wijze door Chinese troepen zijn neergeslagen, open te stellen voor Amerikaanse waarnemers.
Pro-Tibetaanse activisten hebben donderdag in het Griekse Thessaloniki, vlak voor de aankomst van de olympische vlam, gedemonstreerd tegen China. Het land is de vlam niet waardig en moet stoppen met het plegen van geweld in Tibet, stond op spandoeken die de ongeveer twaalf activisten, vooral Grieken, bij zich hadden.