Buitenland

Taiwan kiest parlement

Kandidaten voor de verkiezingen zaterdag in Taiwan hebben in de laatste fase van hun campagne alles uit de kast gehaald. Sommigen nemen hun voltallige familie mee naar verkiezingsbijeenkomsten en laten opa en oma huilend op de knieën smeken om stemmen, een ander begint nog snel even een hongerstaking. Het volk gaat parlementsleden, stadsburgemeesters en regionale burgemeesters kiezen.

RTR
30 November 2001 23:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

De ene kandidaat gaat opzichtig gekleed in een kogelvrij vest de straten op en claimt politieke vervolging, in de hoop op sympathiestemmen, een ander voert campagne vanachter de tralies in de cel waar hij zit op verdenking van corruptie. Ook de regering komt op het laatste moment met een tactische zet. Het kabinet nam een maatregel aan die veel ondernemers tevreden stemt: 122 producten, waaronder notebook-computers, mogen in China worden geproduceerd door Taiwanese bedrijven.

Het worden spannende verkiezingen, waarbij vrijwel vaststaat dat geen enkele partij een absolute meerderheid in het parlement krijgt. President Chen, voormalig mensenrechtenactivist en advocaat, zal met zijn Democratische Progressieve Partij (DPP) dus een coalitie moeten gaan vormen. Er zijn 176 parlementszetels direct te vergeven onder het recordaantal van 455 kandidaten. Nog eens 49 zetels worden achteraf verdeeld.

De ooit zo machtige Kwomintang (of Nationalistische Partij) zal nog verder tuimelen. Aan hun 55-jarige dominantie kwam pas met de presidentsverkiezingen –en de komst van Chen– vorig jaar een einde. De partij is zeer rijk, de tegoeden worden geschat op zeker 5 miljard gulden. Ruim een halve eeuw lang leverden de nationalisten ’s lands president en de meeste parlementsleden. Nu vreest de partij van haar 110 zetels er twintig te moeten inleveren. Chens DDP heeft nu 66 zetels en gokt op 85. In de burgemeestersverkiezingen dingen 88 kandidaten naar 23 zetels.

Afvallige provincie
China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie, die gewoon bij China hoort, ziet de verkiezingen redelijk ontspannen tegemoet. President Chen heeft nog steeds het beginsel van ”één China” niet onderschreven. De Nationalistische Partij sluit echter een reünie met China niet uit. China steunt dus de nationalisten, keert Chen de rug toe en lijkt de verkiezingen van 2004 –en een nieuwe president– af te wachten.

Het Taiwan-onderzoeksinstituut in China vermoedt dat de Nationalistische Partij nog net de grootste zal blijven en daarmee dus de macht houdt om president Chen dwars te zitten. „Deze verkiezing vormt geen bedreiging voor de stabiliteit in de Aziatische regio”, zei directeur Fan Xizhou van het instituut.

Andere belangrijke partijen die vandaag meedoen aan de verkiezingen zijn het Solidariteitsverbond (TSU) van de vroegere Taiwanese president Lee Teng-hui en de tweede oppositiepartij Het Volk Eerst (PFP) van James Soong. Die laatste zou volgens opiniepeilers wel eens veertig zetels kunnen gaan winnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer