Binnenland

Doorbraak in productie smaak– en geurstoffen

DSM heeft een nieuw procédé ontwikkeld waarmee het maken van geur– en smaakstoffen beter, sneller, natuurlijker, niet seizoensgebonden en goedkoper kan. Een nieuw bedrijf, Isobionics Biotechnology, gaat middels dat nieuwe procédé geur– en smaakstoffen op plantaardige, natuurlijke basis maken.

ANP
27 March 2008 13:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:40

Dat maakten DSM en het nieuwe bedrijf donderdag bekend. Simpel uitgedrukt zijn nu karrenvrachten sinaasappelen nodig om een klein beetje citrusgeur te maken. Dat is oogstgebonden en erg duur. Isobionics heeft slechts een sinaasappel nodig. De moleculen daaruit worden aan een bacterie gekoppeld, in een bad van water en suiker. Die bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel en leveren goedkoop zeer zuivere citrusgeur.„We laten de beestjes voor ons het werk doen, in plaats van chemie", legde directeur Jos Schneiders van DSM Nederland uit.

DSM heeft het procédé ontdekt en ontwikkeld, maar besloot in juni vorig jaar het niet in productie brengen. DSM blijft wel doorgaan met verder onderzoek naar het proces. Begin dit jaar werd Isobionics met steun van de Limburgse Industrieband LIOF opgericht. Het bedrijf begint vanaf 2010 met de productie van citrusgeur. Snel daarna volgen andere geur– en smaakstoffen, die worden gebruikt in allerlei producten, van cola en cosmetica tot medicijnen en wasmiddelen en voeding. Overigens blijft de verdere ontwikkeling in Geleen, maar gaat de productie naar DSM in Grenzach (Duitsland).

Directeur Toine Janssen van Isobionics zei dat grote internationale klanten zeer geïnteresseerd zijn in zijn producten, vooral omdat altijd geleverd kan worden en niet alleen vlak na de oogst van een vrucht. Bovendien voldoet het nieuwe product aan de nieuwe regels van de Europese Unie, waarin bepaald is dat een product alleen natuurlijk is als er geen enkel chemisch proces aan te pas komt. Andere concurrerende producten zijn zodra de nieuwe regelgeving ingaat, niet langer „natuurlijk".

De investeringen van 5,5 miljoen euro komen deels uit subsidies, kredieten en investeringen door de nieuwe directeur zelf. Het bedrijf verwacht in 2010 een omzet van 15 miljoen euro, uitgroeiend tot 95 in 2016. In Geleen werken in 2010 tien mensen voor het bedrijf, in Grenzach vijftig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer