Binnenland

Stakingsdreiging na lerarenmanifestatie

Een groep leraren dreigt aan het einde van het schooljaar te gaan staken als zijn eisen niet wordt ingewilligd. Docenten die woensdag in Den Haag actievoerden, sloten werkonderbrekingen in de examentijd niet uit.

Onderwijsredactie
27 March 2008 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:40
DEN HAAG – Enkele honderden leraren verzamelden zich woensdag op het Plein in Den Haag voor een manifestatie. De docenten in het voortgezet onderwijs eisen een loonsverhoging van 15 procent. Ook willen ze minder werkdruk en meer mogelijkheden voor bijscho
DEN HAAG – Enkele honderden leraren verzamelden zich woensdag op het Plein in Den Haag voor een manifestatie. De docenten in het voortgezet onderwijs eisen een loonsverhoging van 15 procent. Ook willen ze minder werkdruk en meer mogelijkheden voor bijscho

De docenten willen meer salaris (15 procent), minder werkdruk en betere mogelijkheden voor bijscholing. De kritiek die de Algemene Onderwijsbond (AOb) op het kabinetsplan tegen het lerarentekort uitte, versterkt de stakingsdreiging. „Met 700 miljoen euro in deze kabinetsperiode, die bovendien voor een deel wordt opgebracht door het onderwijs zelf, weten we dat het misgaat”, stelt de bond.Het lerarentekort loopt op. In het derde kwartaal van vorig jaar steeg het aantal vacatures voor leraren in het voortgezet onderwijs naar 4,3 procent, meldt de bond. Een jaar eerder was dat nog 3,3 procent. Volgens vicevoorzitter T. Rolvink moeten jonge leraren sneller loonsverhogingen krijgen om het vak voor hen aantrekkelijk te maken. Rolvink stelt dat de onderwijsinstellingen weigeren daarover harde afspraken te maken.

De bonden, werkgevers en minister Plasterk (Onderwijs) onderhandelen nog. Maar Leraren in Actie zetten gistermiddag met een manifestatie op het Plein al de toon. SP, D66 en GroenLinks betuigden voor enige honderden docenten -de organisatoren hadden er 2000 verwacht- hun steun aan de eisen. PvdA en CDA verdedigden de plannen van Plasterk, die met een investering van ruim 1 miljard euro per jaar de positie van de leraren wil verbeteren.

De actievoerende leraren geloven niet dat dat miljard er voor 2020 komt en denken dat de investeringen van Plasterk ten koste gaan van andere onderwijsactiviteiten. Na afloop van de manifestatie overhandigden de leraren op het ministerie van OCW de bewindsman een met muntgeld („startkapitaal voor beter onderwijs”) gevulde sigarendoos. „Ik ga mijn stinkende best doen voor de leraren”, zei Plasterk bij de aanbieding. Hij zei vooral de zorgen over de werkdruk met de docenten te delen.

Leraren in Actie, een groep docenten van scholen in Den Haag en omgeving, zorgden ervoor dat hun leerlingen gistermiddag vrij hadden. Ook leraren van buiten de regio, uit Amsterdam en Middelburg, demonstreerden voor het gebouw van de Tweede Kamer.

De demonstranten vinden dat het veel te lang duurt voordat Plasterk maatregelen neemt om hun beroep aantrekkelijker te maken. De leraren kregen de steun van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON).

Ook de VO-raad, de koepel van het voortgezet onderwijs, gaf bij monde van voorzitter S. Slagter steun aan de verlangens van de leraren. „Wij steunen de onrust, de verontwaardiging en de eisen van de leraren”, zei Slagter. Hij deed dat tijdens een debat op het Aloysius College, voorafgaand aan de manifestatie. Leraren op die school zijn de drijvende krachten achter Leraren in Actie. Toch is een aantal docenten terughoudend over een eventuele staking. „Dat doe je de leerlingen toch niet aan”, zei economieleraar J. Schoots. „Als we straks staken, betekent dit dat we een heel jaar de vernieling in draaien.”

De VO-raad vindt dat de 1,1 miljard euro van Plasterk besteed moet worden aan hogere inschaling, snellere doorgroei, kortere salarislijnen en minder werkdruk voor docenten. „Het duurt veel te lang voordat de minister met substantiële bedragen over de brug komt. Pas in 2020 is structureel 300 miljoen euro beschikbaar voor extra beloning en loopbaanperspectieven, terwijl alleen al voor het voortgezet onderwijs op jaarbasis 800 miljoen euro nodig is om de arbeidsmarktpositie te versterken”, aldus Slagter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer