Amnesty somber over verkiezing Zimbabwe
Drie dagen voordat in Zimbabwe verkiezingen worden gehouden heeft Amnesty International kritiek uitgeoefend op het klimaat waarin de verkiezingen plaatsvinden. Door onnodige beperking van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering krijgt de oppositie geen eerlijke kans, zei Amnesty-onderzoeker Simeon Mawanza, die net terug is van een bezoek aan Zimbabwe, donderdag.
De oppositie krijgt ook nauwelijks toegang tot de staatsmedia. In Zimbabwe bestaan op dit moment geen onafhankelijke kranten en onafhankelijke radiostations krijgen geen zendvergunning.Mawanza stelde vast dat er vergeleken met vorige verkiezingen enige vooruitgang is geboekt, omdat de oppositie thans toegang heeft tot landelijke gebieden waar zij zich eerder voor haar eigen veiligheid beter niet kon vertonen. Toch wordt zij nog onnodig gehinderd, zei Mawanza. Als voorbeeld noemde hij een incident dat zich vorige maand voordeed in Bulawayo. Leden van de MDC van oppositieleider Morgan Tsvangirai die daar posters aan het plakken waren, werden door leden van de Centrale Inlichtingenorganisatie gedwongen de posters te verwijderen en voor een deel op te eten. Elders werden organisatoren van een bijeenkomst met de onafhankelijke oppositiekandidaat Simba Makoni voor ondervraging meegenomen naar het politiebureau.
Amnesty meldt dat de praktijk om voedsel als politiek drukmiddel te gebruiken nog steeds bestaat. Toen een raadslid van de MDC in het district Lupane vorige maand 235 zakken mais kwam ophalen die zijn gemeente had gekocht van de GMB, de staatsinstelling die de graanvoorraad beheert, verhinderden een hoge functionaris van de regeringspartij en oorlogsveteranen dat hij de mais meekreeg. De functionaris zei tegen de GMB-medewerkers dat aanhangers van de MDC niet in aanmerking komen voor distributie van GMB-graan.
Hoewel in januari wetswijzigingen werden doorgevoerd om de burgerlijke vrijheden beter in de wet te verankeren, gedraagt de politie zich tegenover de oppositie alsof de oude wet nog geldt, zei Mawanza. Oppositiegroepen worden hinderlijk gevolgd en ondervraagd, waardoor hun het werken bijna onmogelijk wordt gemaakt. Amnesty riep de politie op de rechten van de oppositie te eerbiedigen, zich te onthouden van gebruik van buitensporig geweld, marteling en andere onmenselijke behandeling en alle berichten over geweld en intimidatie te onderzoeken en de schuldigen voor het gerecht te brengen. Ook drong zij er bij de hoofden van de veiligheidsdiensten op aan zich te onthouden van opruiende uitspraken. De hoofden van de politie, het gevangeniswezen en het leger hebben angst gezaaid door te verklaren dat zij een overwinning van de oppositie niet zullen erkennen, zei Mawanza. Deze gezagsdragers moeten zich onpartijdig opstellen, zei hij, en de rechten van alle Zimbabwanen beschermen.