Mosselprotest bij start kreeftenseizoen
Mosselkwekers voeren morgen actie bij de opening van het kreeftenseizoen in Zierikzee. De actie is bedacht door twee verontruste vissersvrouwen.
De mosselsector zit in zwaar weer. Door een uitspraak van de Raad van State dat een vergunning voor het opvissen van mosselzaad ten onrechte is afgegeven, dreigt het failliet voor de complete sector. „De toekomst van onze gezinnen wordt kapotgeprocedeerd door natuurbeschermingsorganisaties. We kunnen niet langer werkeloos toezien”, zegt Mariska Jumelet (36) uit Bruinisse.De onrust dringt door tot in haar gezin, stelt de echtgenote van een mosselkweker en moeder van drie jonge kinderen (6, 4 en bijna 2 jaar). „Je slaapt er slecht van, je man is prikkelbaar, het heeft een weerslag op je gezin. Je knapt er niet van op, lichamelijk en geestelijk niet.”
De uitspraak van de Raad van State kwam in Bruinisse en in het verderop gelegen mosseldorp Yerseke aan als een mokerslag. „We zijn lamgeslagen en ontzettend verdrietig”, vertelt Jumelet. „Als je mosselkweker bent, is dat niet zomaar een baan; het is een passie, het is je lust en je leven en het is iets wat je familie al generaties vóór jou gedaan heeft.”
Samen met vriendin Corine Hoogerheide bedacht Mariska Jumelet de actie morgen in Zierikzee. Met dertig kotters gaan ze naar Zierikzee, waar morgenochtend in het bijzijn van minister Verburg van Landbouw en Visserij het kreeftenseizoen 2008 wordt geopend.
„Geen oproer, geen toestanden. Gewoon daar zijn en onze stem laten horen. Nederland moet weten wat natuurbeschermers onze gezinnen aandoen.”
De mosselvrouwen willen de geplaagde sector een gezicht geven. „Achter de mosselmannen zitten gezinnen. Vrouwen en kinderen. Het zijn niet alleen die zestig kwekers die hun werk verliezen, maar ook alle aanverwante bedrijven. De milieuclubs maken ons én de toekomst van onze kinderen kapot.”
Gesprekken tussen de sector, natuurorganisaties en minister Verburg leverden de afgelopen weken geen concrete resultaten op. Morgenmiddag praat de Tweede Kamer met de minister. Daar zijn Jumelet en Hoogerheide ook bij. „Na het protest in Zierikzee varen we terug naar Bruinisse en volgen we de minister naar Den Haag.”
Alle hoop is gevestigd op de Kamerleden. Jumelet: „Als de politiek niet ingrijpt, zullen deze kerngezonde familiebedrijven -waar al generaties lang keihard voor gewerkt wordt- zomaar ophouden te bestaan. En dat zonder dat ooit is aangetoond dat het kweken van mosselen schade toebrengt aan de natuur. Het is de wereld op zijn kop.”