Binnenland

Rapport: College B & W Rijssen maakte fouten

De integriteit van burgemeester B. Koelewijn van Rijssen-Holten en de wethouders W. Stegeman (CDA), W. ter Schure (Gemeentebelang) en H. ter Keurst (PvdA) van de gemeente Rijssen-Holten staat niet ter discussie. Wel zijn er fouten gemaakt door het college, zo blijkt uit een dinsdag gepresenteerd rapport.

Van onze correspondent
26 March 2008 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:40

B en W zijn volgens organisatieadviesbureau WagenaarHoes in de fout gegaan bij het verlenen van een bouwvergunning. Ook had er over een aantal kwesties beter met de gemeenteraad gecommuniceerd moeten worden.WagenaarHoes en de begeleidingscommissie met daarin alle fractievoorzitters stellen vast dat de Holtense vleesverwerker Enkco geen bouwvergunning had mogen krijgen zonder de toestemming van de provincie. Akor Bouwbedrijf in Rijssen had bij de nieuwbouw van het kantoor aan de Spoelerstraat niet buiten de rooilijn mogen bouwen. In alle andere onderzochte gevallen, betreffende de brand in het postkantoor waarbij asbest vrijkwam, de komst van een medisch centrum aan de Wijnand Zeeuwstraat in Rijssen en de sanering van het vervuilde bedrijventerrein De Brekeld, is sprake van ongelukkige of onzorgvuldige informatievoorziening richting de raad.

Bij de aanbevelingen zegt WagenaarHoes dat de informatievoorziening beter moet. De raadsgriffier en de gemeentesecretaris kunnen daarin een grote rol spelen. Verder wordt geconstateerd dat de bestuurlijke verhoudingen in Rijssen-Holten onder forse druk staan en dat de collegevorming wonden heeft achtergelaten en bestuurlijke verhoudingen heeft opgeleverd waar niemand blij mee is.

Bij de laatste collegevorming kwamen SGP en ChristenUnie voor het eerst sinds jaren buiten het college te staan. Het huidige college van CDA, PvdA en GB steunt op de kleinst mogelijke raadsmeerderheid van de helft plus één. „Niemand lijkt echter alternatieven te kennen die de instemming van de hele raad kunnen wegdragen”, aldus het onderzoeksrapport. Om die reden wordt geadviseerd een extern persoon te benoemen om de verhoudingen te verbeteren.

De gemeenteraad debatteert maandagavond over het rapport. Het totale onderzoek heeft 30.000 euro gekost. Het rapport telt ruim 200 pagina’s: 44 pagina’s met de beschrijving van de onderzoeksonderwerpen en aanbevelingen en ruim 160 pagina’s met gespreksverslagen, e-mails en documenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer