Hillary Clinton bakt ze bruin
„Wij landden onder vuur van sluipschutters. Er zou een soort begroetingsceremonie zijn, maar wij moesten gebukt naar de klaarstaande auto’s rennen om zo snel mogelijk weg te komen”, aldus het spannende relaas van senator Hillary Clinton over een van haar trips als first lady. Het ging om Bosnië, waar zij de Amerikaanse troepen in maart 1996 zou komen oppeppen.
Heldhaftig, zonder twijfel. Probleem is alleen dat er niets van klopt. ABC-News toonde archiefopnamen van de betreffende aankomst. Geen sluipschutter te bekennen en een lachende Hillary plus dochter Chelsea worden in alle rust op het vliegveld verwelkomd. „Ik heb het misschien wat verkeerd geformuleerd”, gaf Hillary maandag toe toen zij met de werkelijkheid werd geconfronteerd.Waarom vertelt Hillary zulke sprookjes? Omdat zij voortdurend benadrukt dat zij veel meer politieke ervaring heeft dan haar Democratische rivaal Barack Obama. Hillary spreekt zelfs van „regeringservaring” hoewel zij nooit in een regering heeft gezeten. „Het enige punt waarbij president Clinton z’n vrouw Hillary inschakelde, waren de onderhandelingen over een nieuwe zorgverzekering. Maar die onderhandelingen werden een complete mislukking”, aldus David Boaz van het Cato Research Instituut in Washington.
Hillary’s claims leidden tot de eis dat haar Witte Huisagenda openbaar gemaakt zou worden. Dan zou blijken of zij inderdaad een „beslissende rol” heeft gespeeld in het tot stand komen van het vredesakkoord voor Noord-Ierland, zoals zij in een recent radio-interview verklaarde. Vorige week kwam de agenda vrij. Daaruit blijkt wel dat zij dicht bij het vuur zat. „Mevrouw Clinton steunde de inspanningen van haar man voor een vredesregeling in Noord-Ierland, maar dat is iets anders dan een daadwerkelijke rol spelen”, aldus David Trimble, voormalig premier van Noord-Ierland.
Niet handig dat Hillary haar ”politieke geloofsbrieven” wil opkrikken met sprookjes, vindt Boaz. „Als first lady heeft Hillary beslist meer gedaan dan stof afnemen in het Witte Huis. Zij heeft van nabij veel meegemaakt, ook al speelde zij na het debacle van de zorgverzekering geen actieve rol eer. Maar ga je geloofwaardigheid nu niet opblazen met overdrijvingen en pure verzinsels. Daarmee breek je precies af wat je juist probeert op te bouwen”, meent Boaz.