Autoschade vaak aan begin of einde rit
De helft van alle autoschadegevallen wordt veroorzaakt in de eerste of laatste vijf minuten van de autorit.
Dat blijkt uit voortdurende analyse van alle schademeldingen van de grootste verzekeraar op dit gebied, Centraal Beheer Achmea.De verzekeraar heeft daarom onderzoek laten doen naar mogelijke oorzaken. Uit dat onderzoek komt naar voren dat automobilisten met van alles en nog wat bezig zijn net na vertrek of vlak voor aankomst en daarom niet bewust bezig zijn met autorijden.
Zo doet 60 procent van de automobilisten de gordel om of los net na het wegrijden of vlak voor aankomst, is een kwart bezig de honger of dorst te stillen en een vijfde is druk doende met het navigatiesysteem. Ook het opsteken van een sigaret (18 procent) of het installeren van de telefoon (13 procent) zijn zaken die automobilisten liever tijdens het rijden lijken te doen dan voor vertrek. Verder hangt een op de tien automobilisten binnen vijf minuten al aan de telefoon voor het voeren van een eerste gesprek, of verstuurt een sms (5 procent).
Bij de lezers van refdag.nl is het beeld weinig anders. Vanmorgen gaven de bijna 200 stemmers van de dagelijkse poll aan dat 45 procent van hen de gordel omdoet in de eerste vijf minuten van hun autorit. Tien procent is zelfs bezig met meerdere dingen. Bijna 40 procent zei zich alleen met autorijden bezig te houden.
Gedurende het verdere verloop van de rit blijft de automobilist met veel andere zaken dan met rijden bezig. Van de ondervraagden door Centraal Beheer geeft meer dan de helft aan afgeleid te worden door zijn of haar gedachten, een kwart door dingen die zij zien en een op de vijf is bezig met andere dingen zoals het verwisselen van een cd.
Gevraagd naar factoren die de kans op een ongeluk vergroten, is iets meer dan de helft van de automobilisten (53 procent) zich ervan bewust dat andere dingen doen tijdens het rijden die kans vergroot. De helft ziet bumperkleven als een potentieel gevaar en een kwart denkt dat geen richting aangeven het rijden gevaarlijker maakt.
Anderzijds hebben automobilisten meer toeters en bellen in de auto om de veiligheid te vergroten. Zo is driekwart van de personenauto’s inmiddels uitgerust met een airbag, beschikt 57 procent over ABS en heeft bijna 40 procent een navigatiesysteem, wat ook gezien wordt als extra veilig.