Oppositie Taiwan wint presidentsverkiezingen
De bevolking van Taiwan heeft zaterdag bij de presidentsverkiezingen massaal de kant gekozen van de oppositie. Ma Ying–jeou van de Kuomintang (KMT) kreeg de steun van 58 procent van de kiezers, tegen 42 procent voor de kandidaat van de regerende Democratische Progressieve Partij (DPP).
De verkiezingen stonden vooral in het teken van de relatie met China. Ma’s KMT staat open voor uiteindelijke hereniging van het voormalige Nederlandse Formosa met China. Ook wil Ma de economische relaties met China aanhalen, het verbod op investeringen daar matigen en reizen naar het Chinese vasteland vergemakkelijken.Ook voor de DPP zijn economische relaties met China belangrijk. Die zijn vele miljarden euro’s waard. De partij streeft tegelijk echter naar formele onafhankelijkheid van China.
Die onafhankelijkheid bestaat feitelijk al, maar geen enkel Taiwanees bestuur heeft het tot dusver aangedurfd de onafhankelijkheid ook uit te roepen. Dat zou voor Peking een regelrechte oorlogsverklaring zijn. De communistische regering ziet het eiland als een ondeelbaar onderdeel van China en heeft gewapend ingrijpen nooit uitgesloten.
Zeventien miljoen kiesgerechtigden konden een opvolger kiezen voor de vertrekkende president Chen Shui–bian, wiens beleid de afgelopen acht jaar meerdere keren leidde tot spanningen met China. De opkomst was hoog, met meer dan 80 procent van de kiezers.
De DPP hoopte de afgelopen dagen nog munt te kunnen slaan uit de recente onrust in het door China bezette Tibet. Maar weinigen leken zich daar iets van aan te trekken. Tijdens parlementsverkiezingen eerder dit jaar versloeg de KMT de DPP ook al ruim, waardoor de partij de macht op het eiland nu stevig in handen heeft.
De Kuomintang was eens de aartsvijand van Peking. De partij regeerde in het begin van de vorige eeuw over het grootste deel van China, maar werd in de jaren ’40 door de communisten verdreven. Leider Chiang Kai–shek vluchtte in 1949 naar Taiwan waar de KMT decennialang alle macht in handen had. In de jaren ’80 ontwikkelde het economisch succesvolle Taiwan zich tot een democratie.