Politiek

Tweespalt in coalitie over pil van Drion

De regeringscoalitie is verdeeld over een onderzoek naar het verstrekken van een dodelijke pil aan mensen die levensmoe zijn.

Redactie politiek
20 March 2008 18:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:39
De coalitie is verdeeld over onderzoek naar het verstrekken van de pil van Drion. Foto ANP
De coalitie is verdeeld over onderzoek naar het verstrekken van de pil van Drion. Foto ANP

De fracties van CDA en ChristenUnie hebben geen behoefte aan een dergelijk onderzoek door de overheid, zo bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over euthanasie. Coalitiepartner PvdA ziet geen bezwaren. Het onderzoek zal er overigens niet komen omdat staatssecretaris Bussemaker zich woensdag ertegen verzet.GroenLinks-fractievoorzitter Halsema zwengelde het debat over een zelfgekozen dood voor mensen die levensmoe zijn, aan. De fracties van VVD en D66 ondersteunden haar verzoek. PvdA-Kamerlid Gill’ard hield zich in eerste termijn wat op de vlakte. Ze ondersteunde het pleidooi van SP-Kamerlid Kant. Die is tegen en stelde dat „mensen die lijden aan het leven, een uitweg moeten krijgen uit het lijden en niet uit het leven.” In tweede termijn stelde het PvdA-Kamerlid dat de beleidslijn die er is over hulp bij zelfdoding leidend moet zijn bij de discussie over levensmoeheid. Daarom verzet ze zich niet tegen een onderzoek naar de (on)mogelijkheden voor het verstrekken van de zogeheten pil van Drion.

In het regeerakkoord dat CDA, PvdA en ChristenUnie vorig jaar met elkaar sloten, staat dat er in deze kabinetsperiode geen experimenten plaatsvinden met een pil voor mensen die levensmoe zijn. Mede daarom voelt Bussemaker ook niets voor een onderzoek. PvdA-Kamerlid Gill’ard vindt dat vreemd. Het kabinet hoeft zich niet te verzetten tegen aanvullende onderzoeken op medisch-ethisch terrein. Op verzoek van het CDA verricht Bussemaker ook onderzoek naar de vraag of de termijn voor een abortus naar beneden moet omdat medici steeds vaker in staat zijn vroeggeborenen in het leven te behouden, zo memoreerde Gill’ard.

De staatssecretaris verzet zich overigens niet tegen een maatschappelijk debat over levensbeëindiging van mensen die levensmoe zijn, maar ze vindt niet dat de politiek het voortouw moet nemen.

SGP-fractievoorzitter Van der Vlies zei dat het pleidooi van Halsema voortkomt uit een,verdrietig stemmend en arm mensbeeld’’. De staatkundig gereformeerde voorman vindt dat de samenleving zo om mensen heen moet staan dat levensmoeheid geen rol speelt.

CDA, ChristenUnie en SGP drongen aan op duidelijke richtlijnen voor palliatieve sedatie, waarbij ernstig zieke mensen een enkele week voor hun overleden in een diepe slaap worden gehouden om het lijden te verminderen. De christelijke partijen zijn bang dat er een grijs gebied ontstaat tussen euthanasie en sedatie. De vrees bestaat dat artsen hun toevlucht nemen tot deze vorm van medisch handelen om discussies over euthanasie te vermijden. Uit cijfers blijkt dat het aantal euthanasiegevallen afneemt, terwijl artsen sedatie vaker toepassen.

Bussemaker zegt er dat geen aanwijzingen zijn om dit vluchtgedrag te veronderstellen. Volgens de bewindsvrouw is sedatie geen eenvoudige sluiproute: „Ik werp ver van me dat het een gemakkelijke vorm van sterven is.” De bewindsvrouw wacht een onderzoek af naar de ’sluiproute’ dat wordt gehouden door de Vrije Universiteit en de Erasmusuniversiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer