Buitenland

„Niemand hier weet wie Wilders is”

Onder Nederlanders in Libanon is de angst voor geweld naar aanleiding van de komende film van Wilders op dit moment zeer gering. De Nederlandse ambassade in Beiroet ontving tot nu toe amper telefoontjes van verontruste landgenoten, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

ANP
20 March 2008 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:39

Wel heeft de Nederlandse ambassade sinds enkele dagen de vlag binnengehaald, een veiligheidsmaatregel om voor de buitenwereld niet al te direct in de gaten te lopen. Volgens Buitenlandse Zaken heeft dit niets met het uitkomen van de film van Wilders te maken.Theo van de Laar, Nederlands historicus en reisleider, woont sinds 2002 in Libanon. Hij noemt berichten over angst voor moslimwoede in Libanon sensatiezoekerij. „Je hoort er hier niemand over. Journalisten die beweren dat de spanning hier om te snijden is, doen dat alleen om hun krant een paar sappige verhalen te verkopen.”

Hij reisde onlangs nog met groepen Nederlandse toeristen door Libië, Jordanië en Iran. Zonder problemen, zegt hij: „Ik tref daar alleen vriendelijke mensen, geen spoor van agressie tegen westerlingen.”

Journalist Sietske Galama vindt de berichten over groeiende angst onder Nederlanders ook overdreven: „Wilders is hier totaal geen issue.” Zelf woont ze met haar gezin in de wijk Hamra. Deze middag verft ze paaseieren met haar kinderen. Ze is niet bang dat de huiselijke rust binnenkort verstoord gaat worden door woede van haar islamitische buren. „Het valt in deze buurt allemaal ontzettend mee, niemand die hier ook maar weet wie Wilders is.”

Ook in meer conservatieve moslimbuurten voelen Nederlanders zich nog veilig. „Mijn schoonzus vroeg me laatst of de Koran in Nederland verboden is, dat had ze gehoord”, vertelt Marijke Hussein uit Daghiye, een overwegend strenge moslimbuitenwijk van Beiroet. „Verder heb ik niets over de kwestie-Wilders gehoord. Ik denk überhaupt dat niemand hier weet wie hij is.” Wel spreekt ze met haar Nederlandse vriendinnen over de film: „Afgelopen maand was de ambassade twee dagen dicht, maar ze willen niet vertellen waarom, behalve dat het niets met de Wildersfilm te maken heeft. Wat dan wel, vragen we ons af.”

Op dit moment is nog niet duidelijk of de ambassade op de dag van de première van de film dicht zal zijn of open. Voor Nederlanders in Libanon gelden de standaardveiligheids- en calamiteitenprocedures; er zijn volgens Buitenlandse Zaken geen speciale maatregelen genomen.

De Nederlandse ambassade ligt op een steenworp afstand van het voormalig Deense consulaat dat twee jaar geleden werd bestormd door woedende moslims, naar aanleiding van de Mohammedspotprenten die in een Deense krant waren gepubliceerd. Het consulaat bleef gespaard maar enkele kantoren en winkels in hetzelfde gebouw brandden volledig uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer