Christenen in Irak blijven doelwit geweld
Enkele dagen nadat het lichaam van de op 29 februari ontvoerde Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop Paulos Faraj Rahho van Mosul werd gevonden, zijn Iraakse christenen opnieuw het doelwit van geweld. „Mensen worden bedreigd, mensen worden gekidnapt, mensen worden gedood; dit is Stille Week”, aldus de Chaldeeuwse aartsbisschop van Kirkuk, Luis Sako.
De risico’s in de Noord-Iraakse stad Mosul, het vroegere Ninevé, zijn zelfs dermate groot dat overwogen wordt Pasen dit jaar niet te vieren, verklaarde een geestelijke tegenover de christelijke Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct. „We kunnen onze kerken in Mosul sluiten om onszelf te beschermen en tegen iedereen zeggen dat we de situatie niet accepteren”, aldus de dominicaanse priester Najeeb Mikhail. „Of we kunnen alle vieringen door laten gaan, en misschien geconfronteerd worden met bommen of andere aanslagen.”De priester gaf aan dat de christelijke denominaties in de stad daar willen blijven, zo berichtte Compass gisteren. Dit ondanks de aanslagen op onder anderen aartsbisschop Rahho.
Dinsdag sprak Mikhail met de Syrisch-orthodoxe en Syrisch-katholieke bisschoppen in Mosul om te onderzoeken hoe de Chaldeeuws-katholieken in de stad, die nu geen leider meer hebben, geholpen kunnen worden. Het lichaam van de aartsbisschop werd vorige week donderdag gevonden in een ondiep graf in de buurt van Mosul.
De details rond zijn dood blijven onduidelijk, schrijft Compass, maar volgens Mikhail blijkt uit autopsie dat Rahho vijf tot zeven dagen voordat zijn lichaam werd gevonden al was overleden. De aartsbisschop had een zwakke gezondheid en gebruikte verschillende medicijnen, die hij tijdens zijn ontvoering echter niet bij zich had. Vorige week vrijdag werd hij, onder grote belangstelling, begraven in de Mar Addaikerk in de stad Karamlis, ten oosten van Mosul.
Sinds zijn dood zijn de aanslagen op christenen doorgegaan, meldt de Amerikaanse nieuwsdienst. Zo werd op de dag van Rahho’s begrafenis de Assyrische christen Rani Youssef Hanna in hetzelfde gebied in Mosul als waar Rahho werd ontvoerd, gekidnapt en vermoord. De daaropvolgende dag werd in het overwegend Syrisch-orthodoxe dorp Bartalla, ten oosten van Mosul, een christelijke vrouw, moeder van vijf kinderen, ontvoerd. Een derde ontvoering en moord werd volgens priester Mikhail deze week in Mosul gepleegd. Hierbij ging het om een jonge man.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Kouchner, heeft gisteren bevestigd dat zijn land bijna 500 Iraakse christenen opneemt, voornamelijk leden van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk. De minister zei te hopen, aldus persbureau AP, dat de Irakezen over enkele weken in Frankrijk aankomen.
Volgens Kouchner is hiermee niet gezegd dat Frankrijk geen moslims uit Irak toelaat. Maar „niemand” wil Iraakse christenen opnemen, zei hij. Kouchner merkte op dat Parijs een Chaldeeuwse gemeenschap heeft. De Chaldeeuwse Kerk volgt de oosterse rite en erkent het gezag van de paus.
voetnoot (u17(Zie ook pag. 17: ”De laatste strohalm”.