„Meld discriminerende opmerking”
”Veiligheid voor iedereen” is het motto van het project Hatecrimes, dat vandaag van start ging. De politie wil discriminatie op grond van ras, religie of homoseksualiteit aanpakken. Projectleider Stefanie Lablans van politie Gelderland-Zuid: „Mensen laten een racistische opmerking veel te makkelijk over zich heen gaan.”
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken gaf het startsein voor Hatecrimes door de website hatecrimes.nl te openen. Mensen die zich gediscrimineerd voelen, kunnen dit anoniem melden op de site. Aangifte doen kan ook, maar daar heeft de politie dan wel de persoonsgegevens voor nodig. Het project loopt bij wijze van proef bij de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland en Gelderland-Zuid.Wat is hatecrime?
„De term is overgewaaid uit het Engels. Letterlijk betekent het haatcriminaliteit, maar in Nederland noemen we dat discriminatie. De Engelse politie loopt het project al een aantal jaar. Het heeft daar geleid tot 38 procent meer meldingen en aangiften van homogerelateerde delicten en 42 procent meer meldingen van ras- en religiehatecrimes.”
Waarom dit project?
„Om meer zicht te krijgen op wat er speelt aan discriminatie in de samenleving. Als politieorganisatie willen we er voor iedereen zijn. Dus ook voor mensen die gediscrimineerd worden. Velen van hen laten bijvoorbeeld discriminerende opmerkingen gelaten over zich heen gaan en denken dat het niet zo belangrijk is om dit melden. Wij vinden het wel belangrijk en willen graag dat iedereen zich veilig voelt in de maatschappij.”
Wat gebeurt er met de meldingen en aangiften?
„Als er sprake is van mishandeling, zullen we zeker een strafrechtelijk onderzoek starten. Als het gaat om lastige jongeren die mensen uitschelden die op weg zijn naar een homohorecagelegenheid, zullen we gaan kijken wie we bij de oplossing betrekken. Als die jongeren iedere keer uit dezelfde kroeg komen, kunnen we met de vergunninghouder in gesprek gaan. Mocht dit niet helpen, dan kan er eventueel een bestuursrechtelijk traject volgen, wat kan resulteren in bijvoorbeeld het intrekken van de vergunning.”
U werkt samen met organisaties die opkomen voor homo’s, zoals het COC, Movisie en Art. 1, de landelijke vereniging tegen discriminatie. Zijn zij de initiatiefnemers van dit project of is dat de politie?
„Het initiatief komt van directeur Bert Poelert van het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit (LECD), dat onderdeel is van de Politieacademie. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken was direct een groot voorstander van dit project en wilde dat er twee korpsen een pilot zouden houden. In Amsterdam-Amstelland heeft de politie meer te maken met discriminatie van homoseksuelen, terwijl in Gelderland-Zuid ras- en religiehatecrimes net zo vaak voorkomen als homofobe hatecrimes.”
Christenen worden ook steeds vaker uitgescholden. Zijn zij een doelgroep?
„Jazeker. Stel dat er in een kleine christelijke gemeenschap een groep jongeren van buitenaf erg vervelend is, dan willen wij daar graag een melding van krijgen. We gaan in overleg met onder andere de gemeente en andere organisaties uit dat dorp om het probleem te tackelen.”
Waarom zijn er dan geen christelijke organisaties bij het project betrokken?
„Bij mijn weten heeft het LECD aan allerlei organisaties een uitnodiging gestuurd om met dit project mee te doen. Maar als er verenigingen of kerkelijke organisaties interesse hebben, dan zijn ze allemaal vrij om zich aan te sluiten.”
Het LECD is ook de club die voorstelde de homoseks in het Vondelpark te gedogen. Slaat de politie door in het beschermen van homo’s?
„Nee. Ik ken de discussie in Amsterdam niet van nabij. Het is iets wat al langer bestaat en de vraag is hoe je daarmee om moet gaan. Andere mensen moeten er in ieder geval geen last van hebben. Het probleem doet zich in onze regio voor in Nijmegen, waar op straat prostitutie wordt bedreven. Daar kun je persoonlijk wat van vinden, maar wij van de politie willen vooral de veiligheid van de mensen waarborgen.”