Overname Alitalia op losse schroeven
De overname van Alitalia staat op losse schroeven, na een moeizaam overleg van Air France-KLM met het bestuur van Alitalia en de Italiaanse vakbonden. Bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta van de Frans-Nederlandse vliegtuigmaatschappij uitte woensdag zijn bezorgdheid over de op handen zijnde overname, die volgens hem „in gevaar” zou zijn.
Het schrappen van 2000 banen bij Alitalia is onder meer een heikel punt. De vakbonden zetten hun hakken in het zand, omdat Air France-KLM meer banen wil schrappen dan verwacht. Bij Alitalia staan 2000 banen op de tocht, bij onderdeel Az Servizi wil Air France-KLM van de 7400 werknemers er slechts 3300 meenemen.Ook valt de prijs die Air France-KLM wil betalen voor Alitalia bitter tegen. Die bedraagt ongeveer 10 cent per aandeel, terwijl de Italiaanse luchtvervoerder op de beurs in Milaan veel meer waard is. Toch steunt de Italiaanse regering, die bijna de helft van Alitalia in handen heeft, het bod.
Air France-KLM wil dat uiterlijk op 31 maart alle obstakels voor een overname uit de weg zijn geruimd. Spinetta zei woensdag ervan overtuigd te zijn dat een aankoop van Alitalia de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij „niet zal verzwakken.”
Alitalia hangt een schadeclaim van 2 miljard euro boven het hoofd van de uitbater van de Milanese luchthaven Malpensa. Air France-KLM wil het aantal vluchten van dat vliegveld na de overname drastisch beperken en van de luchthaven Fiumicino in Rome de belangrijkste thuisbasis van Alitalia maken.
Om Malpensa en andere betrokkenen enigszins gerust te stellen, liet Spinetta woensdag weten dat Air France-KLM na de overname van Alitalia bereid is twee jaar lang een deel van het vrachtvervoer van de Italiaanse branchegenoot op de Milanese luchthaven te behouden.
De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei woensdag te hopen dat Italiaanse investeerders met een alternatief bod komen op Alitalia. Hij vindt het bod van Air France-KLM op verschillende punten onacceptabel.
De huidige centrumlinkse Italiaanse regering heeft eerder een overname door Air France-KLM goedgekeurd. De Italiaanse minister van Economische Zaken, Padoa-Schioppa, riep het luchthavenbedrijf woensdag in een kranteninterview ertoe op de rechtszaak tegen Alitalia te staken, omdat die de overname kan frustreren. Het luchtvaartbedrijf kan nog hooguit een paar maanden zelfstandig blijven opereren, dan is de kas leeg. De Europese Commissie heeft Italië verboden Alitalia nog langer met staatssteun overeind te houden. „Ik rijd in een ambulance om een zieke patiënt naar het ziekenhuis te brengen. Ik rijd zo hard als ik kan, maar ik dreig er niet op tijd te komen omdat alle stoplichten op rood staan”, aldus Padoa-Schioppa.
Berlusconi doet het goed in de opiniepeilingen voor de parlementsverkiezingen in april en hij maakt goede kans om weer aan te treden als premier. Air France-KLM wil ook steun van de nieuwe Italiaanse regering die volgende maand wordt gekozen.