Centrale bank hoopt tij te keren
De Federal Reserve, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, heeft dinsdag de basisrente verlaagd, maar greep de afgelopen maanden al meerdere keren in. Een overzicht.
Op 18 september 2007 ging de Amerikaanse rente voor het eerst in vier jaar omlaag. De Fed haalde een half procentpunt van het tarief, dat daarmee uitkwam op 4,75 procent. De ingreep was het eerste signaal dat de Fed zich zorgen maakte over de Amerikaanse economie, die mogelijk geraakt zou worden door de problemen op de hypotheekmarkt. Door geld lenen goedkoper te maken hoopte de Fed de kredietmarkten draaiende te houden en de economische groei te stimuleren.Anderhalve maand later zag de Fed zich genoodzaakt het rentetarief met een kwart procentpunt te verlagen naar 4,5 procent. De centrale banken lieten daarbij weten in het vierde kwartaal van 2007 een lagere groei te verwachten. Het besluit van 31 oktober werd in het beleidsbepalende comité van de Fed niet met unanimiteit genomen.
Op 11 december volgde een verdere renteverlaging met 25 basispunten. Het rentetarief kwam toen uit op 4,25 procent.
Een forse en onverwachte ingreep kwam op 22 januari 2008. Het rentetarief ging, net als gisteren, met 0,75 procentpunt omlaag naar 3,5 procent. De laatste keer dat de Fed een dergelijke noodmaatregel toepaste was in 2001, na de aanslagen van 11 september. Het besluit volgde op forse koersvallen op de beurzen in New York en Europa.
Op 30 januari voerde de Fed een nieuwe renteverlaging door naar 3 procent. De geluiden dat de economie van de VS afglijdt naar een recessie of al in het moeras is terechtgekomen, worden steeds sterker. Macrocijfers wijzen op afnemende economische activiteit.
Naast de rente-ingrepen heeft de Fed de afgelopen tijd met regelmaat geld in het financiële systeem gepompt. De maatregelen zijn bedoeld om de liquiditeit op de geldmarkten te vergroten en de kredietsystemen vlotter te laten lopen. Vorige week kondigde de Fed nog aan in samenwerking met andere centrale banken een bedrag van 200 miljard dollar (ruim 127 miljard euro) in de markt te pompen.
Ook verruimde de Fed meerdere malen de kredietmogelijkheden voor Amerikaanse financiële instellingen. De laatste keer was afgelopen zondag, toen het bod op zakenbank Bear Stearns van branchegenoot JP Morgan Chase werd bekendgemaakt.