Belgische media hekelen akkoord
”Mager”, ”Niemand gelooft erin”, ”Het regeerakkoord van het grote uitstel” en ”Le Terne Ier”, een samentrekking van Leterme en het Franse ”terne”, dat mat of kleurloos betekent. De Belgische kranten waren woensdagmorgen niet positief over het regeerakkoord dat aankomend premier Yves Leterme dinsdag presenteerde. Vooral het ontbreken van cijfers in het akkoord kan op de afkeuring van de media rekenen.
Die afkeuring is er zowel bij de Nederlandstalige als de Franstalige media. „Eindelijk is er een Belgische pers”, schamperde een VRT-presentatrice op de radio nadat aan beide zijden van de taalgrens negen maanden lang niet alleen door politici, maar ook in de media met modder naar elkaar was gegooid en er nu eindelijk eensgezindheid te bespeuren is.De Belgische politiek reageerde overigens met opluchting op het regeerakkoord, dat de vijf beoogde nieuwe regeringspartijen dinsdag na een marathonvergadering van 21 uur om halfzeven ’s ochtends sloten. Het akkoord maakt een voorlopig einde aan negen maanden diepe politieke crisis in België en maakt de weg vrij voor het premierschap van de Vlaamse christendemocraat Yves Leterme.
Maar het vertrouwen tussen de politici is na negen maanden strijden en veelal nachtelijk zwoegen nog niet terug. „Uit het moeras zijn we nog niet”, waarschuwde meteen al de voorzitter van de Vlaamse liberalen, Bart Somers.
De komende twee dagen worden de ministersposten ingevuld en dan kan de nieuwe regering donderdag door koning Albert II worden beëdigd. Leterme volgt dan Verhofstadt op.
Leterme was met zijn partij CD&V de grote winnaar van de verkiezingen van 10 juni. Hij haalde persoonlijk 800.000 voorkeurstemmen, bijna een historisch record in België.
Maar hij slaagde er niet in die verkiezingswinst te verzilveren. Meer dan zes maanden (om precies te zijn 192 dagen) trachtte hij vruchteloos een regering te formeren.