„Halve kerk gaat op biddag toch winkelen”
„In de zestiende en zeventiende eeuw was de biddag heiliger en belangrijker dan de zondag. In tijden van vervolging ging het erom of de kerk vrijheid of vervolging zou krijgen. De biddag was dan het wapen van de kerk.” Dit beeld schetste emeritus predikant en kerkhistoricus ds. C. Blenk dinsdagavond tijdens een debatavond van de ChristenUnie in Tholen over de bid- en dankdagen en de rol van de politiek.
Ds. C. Blenk, die zelf als hervormd predikant in steden als Amsterdam en Delft heeft gestaan, liet weten het prachtig te vinden dat er nog plaatsen in Nederland zijn waar op de bid- en dankdagen het gemeentehuis, de scholen en de winkels dicht zijn. Maar dat heeft ook in Tholen vermoedelijk zijn langste tijd gehad, schatte ds. Blenk in. De gemeenteraad besluit binnenkort naar verwachting dat de winkels en scholen op die dagen niet meer dicht hoeven.„Mijn persoonlijk advies is: stel je erop in dat je verlies zult lijden”, zei ds. Blenk tegen de leden van de ChristenUnie. „Probeer echter de toon goed te houden. Je kunt niets afdwingen, maar het zou mooi zijn als seculiere partijen zeggen: Uit respect voor de geschiedenis en voor het geloof van deze mensen gunnen we het ze dat de bid- en dankdagen blijven zoals ze zijn.”
Het onderwerp houdt de fractie en de leden van de ChristenUnie in Tholen bezig. Voor de SGP’ers in de gemeente is het een uitgemaakte zaak: de invulling van deze dagen door de gemeente moet blijven zoals die nu is. Maar voor de ChristenUnie ligt dat niet zo helder. Daarom heeft de partij een enquête gehouden onder haar leden. Daaruit blijkt dat een meerderheid van 56 procent van mening is dat het gemeentehuis en alle scholen gesloten moeten blijven; 33 procent is voor openstelling, de rest heeft geen mening.
Onder de ongeveer veertig aanwezigen leefden dinsdagavond veel vragen. „Waarom is tijdens carnaval in Bergen op Zoom alles dicht, tot de polikliniek van het ziekenhuis toe, en kan dat niet in Tholen op de biddag?” Fractievoorzitter A. G. van de Sande antwoordde dat in die plaats het carnaval nog dieper in de samenleving is geworteld dan de biddag op Tholen. „En gelovigen moeten veel duidelijker uitdragen wat deze dagen inhouden”, voegde hij eraan toe.
Een bezoekster schetste ook een andere kant van de Thoolse praktijk. „Toen ik veertien jaar geleden hier kwam wonen, was ik verbaasd dat alles dicht was op biddag. Toen ik vervolgens naar de winkels in Bergen op Zoom ging, kwam ik daar tot mijn verbazing de helft van de kerk tegen. Als je openbare scholen dwingt dicht te zijn, kun je toch niet zelf ergens anders gaan winkelen?”
Volgens Van de Sande is het nodig het belang van deze dagen uit te leggen. „We moeten laten zien hoe afhankelijk de mens is van Zijn Schepper. Zolang we dat niet kunnen, zullen we weinig begrip krijgen. En het is ook een belangrijke functie van de kerken om dat te doen.”
Vertegenwoordigers van verschillende kerken staken dan ook de hand in eigen boezem. Dat nam niet weg dat zij ook een dringend appel deden op de fractie van de ChristenUnie. „De ChristenUnie twijfelt over haar standpunt. En dan geldt: bij twijfel niet inhalen”, aldus een aanwezige. Een ander: „De biddag is er niet alleen voor gewas en arbeid, maar ook voor de nood der tijden. Als we dan zien op de vele noden in onze tijd, is er veel reden om bid- en dankdagen te houden. Neem dit toch mee in de overwegingen.”
Dat laatste zal de partij zeker doen, aldus Van de Sande. Zijn fractie gaat binnenkort haar standpunt bepalen. Volgende week donderdag, tijdens de commissievergadering over dit onderwerp, zal duidelijk worden of de ChristenUnie wil vasthouden aan de traditie of niet.