Van de sedermaaltijd naar het paasfeest
Drs. C. J. Rodenburg, die voor het Centrum voor Israëlstudies (CIS) in Jeruzalem werkt, komt eind maart voor een werkbezoek naar Nederland. In een aantal lezingen en een symposium zal hij ingaan op de relatie tussen de kerken en Israël.
De Israëlconsulent houdt zijn lezingen tegen de achtergrond van het 60-jarig bestaan van de staat Israël. Op 5 april spreekt hij tijdens een symposium op de Christelijke Hogeschool Ede. „De Nederlandse kerken zijn sinds de jaren zestig werkzaam in Israël, omdat we ons verbonden voelen met het Joodse volk”, vertelt hij in zijn woning in de Jeruzalemse wijk German Colony. „We zullen terugkijken en ons bezighouden met vragen als: Wat hebben we nou eigenlijk gedaan? Wat was de intentie achter het werk en wat heeft het in gang gezet bij onszelf en het volk Israël? En hoe gaan we nu verder?”Een vraag is ook of de verbondenheid met Israël ten koste is gegaan van de verbondenheid met Palestijnse christenen. „Of we een bijdrage hebben geleverd aan het bijeenbrengen van de volken en het herstel van relaties tussen mensen. Of zijn we een sta-in-de-weg voor de oplossing van het conflict geweest?”
De vertegenwoordigers van kerken richten zich vooral op de ontmoeting met het Joodse volk. Het gevolg is dat sommigen de vraag stellen waar het christelijke getuigenis blijft, geeft Rodenburg aan.
Sedermaaltijd
Rodenburg ziet het gesprek met het Jodendom als kern van zijn werk. „Christenen en Joden zijn door God de Vader met elkaar verbonden. Maar in de geschiedenis zijn we voortdurend met elkaar in gevecht geweest. Het is een relatie geweest van liefde en haat, van het elkaar accepteren en helemaal niet accepteren.”
Tijdens de lezingen wil hij de aanwezigen met behulp van foto’s meenemen naar verschillende plaatsen. „Ik zal een plek tonen waar archeologische opgravingen worden gedaan. We krijgen dan een idee van hoe het geweest is in de tijd van Jezus en daarvoor. Ik wil mensen ook meenemen naar een Joodse bibliotheek, kijken welke boeken daar zijn en of we iets kunnen leren van de Joodse manier van denken.”
Rodenburg zal ingaan op de sedermaaltijd, „een Joods feest dat sterk is verbonden met ons christelijke paasfeest”, en toont een plek waar het gesprek tussen christenen en Joden plaatsheeft. Hij gaat daarbij in op het belang van de aanwezigheid van de kerk, nu en in de toekomst.
Hanengekraai
Voor Nederlandse christenen in Israël organiseert hij op de middag van Goede Vrijdag een wandeling langs enkele plaatsen die een belangrijke rol spelen in het lijdensverhaal. „We bezoeken de plek waar Jezus het avondmaal instelde, gaan naar de berg Sion en dalen vervolgens af naar de Petruskerk van het Hanengekraai. Op deze twee plekken wil ik een stukje uit de Bijbel lezen, enkele liederen zingen, een overdenking houden en met elkaar bidden. De intentie is dat we zo sterker bepaald worden bij wat Jezus de laatste dagen van zijn leven heeft doorgemaakt.”
De wandeling is de opmaat naar de paasviering op zondagmorgen die gehouden zal worden in de kapel van het Zweeds Theologisch Instituut aan de Profetenstraat. Daar zal Rodenburg stilstaan bij de doorbraak van het nieuwe leven, bij de opstanding. „Ik hoop dat veel mensen beide delen met elkaar meemaken, zodat ze die als twee-eenheid kunnen beleven”, zegt hij.
Drie keer per jaar organiseert de Israëlconsulent een Nederlandstalige kerkdienst in Jeruzalem, namelijk met Kerst, met Pasen en met Pinksteren. Tijdens de tweede intifada kwam er vanwege het teruglopende aantal toeristen en Nederlandse werkers een einde aan de frequent gehouden Nederlandse kerkdiensten in de Schotse St. Andrewskerk.
Bijbelstudie
Nadat Rodenburg in 2003 in Jeruzalem arriveerde, riep hij Nederlandse christenen bijeen en vroeg hen waar ze behoefte aan hadden. „Toen bleek dat er geen behoefte was aan kerkdiensten, maar aan Bijbelstudieavonden. Deze worden nu maandelijks bij ons thuis gehouden. De meeste christenen hier zijn al lid van een plaatselijke kerk. Ze hebben er geen behoefte aan een nieuwe gemeenschap op te richten. Dat heeft ook te maken met het feit dat de groep Nederlanders klein is. Een aantal mensen moet medeverantwoordelijkheid willen dragen om de Nederlandse diensten levensvatbaar te maken.”
Rodenburg is in Nederland van 31 maart tot 8 april.