Buitenland

Merkel: Duitsland staat naast Israël

De Duitse bondskanselier Merkel heeft dinsdag een staande ovatie van Israëlische parlementsleden gekregen toen ze beloofde dat Duitsland in het geval van een dreiging, speciaal van Iran, zij aan zij met Israël zal staan.

AP
18 March 2008 19:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:38
JERUZALEM (ANP) – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag als eerste buitenlandse regeringsleider het Israëlische parlement toegesproken. Foto EPA
JERUZALEM (ANP) – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag als eerste buitenlandse regeringsleider het Israëlische parlement toegesproken. Foto EPA

Merkel hield ter afronding van haar driedaagse bezoek een geëmotioneerde toespraak, waarin zij opmerkte dat Duitsers nog altijd met schaamte vervuld zijn over de genocide op zes miljoen joden. Zij wees in een interview met de Duitse televisie de suggestie van de hand dat haar krachtige steun voor Israël kan worden uitgelegd vooringenomenheid tegen de Palestijnen. ‘Wij staan achter Israël en ondanks dat, en misschien juist daarom, ook achter het vredesproces’, zei Merkel.De toespraak in de Knesset vormde ongetwijfeld het hoogtepunt van het bezoek van de bondskanselier aan Israël. Ongeveer duizend gasten woonden de speciale zitting bij, onder wie overlevenden van de Holocaust en joodse, christelijke en islamitische leiders. Enkele leden van de Knesset bleven weg, omdat Merkel haar toespraak in het Duits hield. Een van hen, Arye Eldad, zei Merkel als een vriendin van Israël te beschouwen, maar het niet te kunnen verdragen om de taal te horen van de moordenaars van zijn grootouders.

‘De Shoah vervult ons Duitsers met schaamte’, zei Merkel in haar toespraak. ‘Ik buig voor de slachtoffers, ik buig voor de overlevenden en voor allen die hielpen hen te overleven.’ Merkel zei dat Duitsland altijd naast Israël zal staan en beloofde waakzaam te zijn met betrekking tot het atoomprogramma van Iran. ‘Als Iran kernwapens zou verkrijgen, zou dat rampzalige gevolgen hebben’, zei Merkel. ‘Wij moeten dat voorkomen.’

De Israëlische premier Ehud Olmert prees Merkels krachtige afwijzing van ’de oproepen van de Iraanse president om Israël van de kaart te vegen’.
Merkel begon haar bezoek zondag. Maandag woonde zij een plechtigheid bij in het Holocaustmonument Yad Vashem. Zij was dinsdag de eerste buitenlandse regeringsleider wordt die de eer te beurt viel om de Knesset toe te spreken. Tot dusver kwamen alleen staatshoofden hiervoor in aanmerking.

Merkel sprak niet met Palestijnse leiders, volgens de Duitse ambassade in Israël omdat de reden voor haar bezoek de viering van zestig jaar Israëlische onafhankelijkheid was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer