Groen licht voor nertsenfokkers
Minister Veerman van Landbouw wil toch doorgaan met de nertsenfok in Nederland. Hij heeft het wetsvoorstel voor een verbod daarop teruggetrokken, zo heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. De circa tweehonderd nertsenfokkers moeten zelf komen met een plan van aanpak om het welzijn van de nertsen te verbeteren. Verder wil hij de verrijkte legbatterij toch toestaan.
Het vorige kabinet had begin 2001 op voorstel van de vorige minister Brinkhorst besloten de nertsenfok te verbieden. Al eerder werd de fok van vossen en chinchilla’s verboden. De nertsenfokkers mochten hun bedrijf nog tien jaar houden maar niet uitbreiden. Het wetsvoorstel lag sindsdien bij de Tweede Kamer voor behandeling. Eind augustus had premier Balkenende al aan de Kamer gemeld dat het nertsenfokverbod een van de kwesties was die zijn nieuwe regering in heroverweging zou nemen.
Dierenbelangenorganisaties De Stichting Bont voor Dieren en Stichting Wakker Dier reageren boos. Ze vinden dat de CDA-minister de klok terugdraait en diervriendelijk beleid „om zeep helpt.” Nertsen worden gefokt voor hun bont en voornamelijk voor de export. De organisaties wijzen op enquêtes waaruit blijkt dat 87 procent van de bevolking bont een ethisch onverantwoord product vindt en 86 procent voorstander is van een verbod op de pelsdierfokkerijen.
Het wetsvoorstel tot een verbod lag politiek gevoelig. Brinkhorst had destijds maar van een nipte meerderheid van PvdA, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie steun. CDA, VVD en SGP waren tegen, omdat de nertsenfokkers de jaren daarvoor juist volgens afspraak de hokken groter hadden gemaakt.
De Nederlandse Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren (NFE) en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) zijn blij met het voornemen van Veerman, meldt een woordvoerder. Hij wijst erop dat dit in lijn is met het kabinetsbeleid dat Nederland meer in de pas moet lopen met de Europese Unie.
Voor de verrijkte kooi geldt dat hierover in Europees verband al in 1999 is afgesproken dat deze ruimere kooi een goed alternatief is voor de legbatterij. De edelpelsdierfokkers hopen nu door te kunnen gaan met een plan van aanpak om het dierwelzijn te verbeteren. Volgens de woordvoerder had de sector hier al miljoenen ingestoken, toen Brinkhorst besloot de hele fokkerij te verbieden.
Opmerkelijk is de mogelijke link tussen de moord op Pim Fortuyn en het wel en wee van de nertsen. De verdachte van de moord op de politicus, Volkert van der G, is activist voor dierenrechten. Vermoed wordt dat het pleidooi van Fortuyn op televisie om het fokverbod te herroepen, mogelijk zijn motief is geweest.
D66 is woedend op Veerman. Tweede-Kamerlid Van der Ham wijst onder meer op de mening van de bevolking. „Het is duidelijk dat met het CDA op Landbouw het ethisch en algemeen belang weer is omgeruild voor het eenzijdige belang van de bontfokkerij.” D66 zal desnoods het teruggetrokken wetsvoorstel weer zelf indienen. De SP is ook verontwaardigd en wil een principieel debat aangaan in de Kamer en met de minister over dierenwelzijn.