Opinie

Commentaar: Kredietcrisis

De financiële wereld siddert opnieuw. Beurskoersen van bankaandelen daalden gisteren fors na de overname van de wankelende Amerikaanse bank Bear Stearns door branchegenoot JP Morgan Chase voor een afbraakprijs van 240 miljoen dollar (150 miljoen euro). Begin 2007 had deze gerespecteerde zakenbank nog een beurswaarde van 20 miljard dollar.

18 March 2008 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:38

Bear Stearns speelt een hoofdrol in de kredietcrisis, die nu al bijna een jaar duurt. In juni vorig jaar kwam het bedrijf met de mededeling dat twee van zijn hedgefondsen die belegden in Amerikaanse hypotheken extra kapitaal nodig hadden. Het was een eerste scheurtje in het financiële systeem. Nu gaat het om een historische reddingsactie voor dezelfde bank.Daarmee lijkt de kredietcrisis een nieuwe ronde in te gaan. Rimpelingen groeien uit tot golven. Gisteren was er zelfs sprake van een schokgolf. Dat is zorgelijk, vooral omdat niemand weet welke slechte berichten nog zullen volgen.

Alan Greenspan hijst in ieder geval de stormbal. De voormalige president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed) voorspelt dat de financiële crisis achteraf waarschijnlijk de ergste zal blijken sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. President Bush reageerde gisteren met een tegengeluid. Hij zei dat de regering de zaak onder controle heeft en daadkrachtig optreedt. Bush wees daarbij onder meer op maatregelen van de Fed die het voor banken makkelijker en goedkoper maken voor korte tijd geld te lenen.

De tegengestelde meningen van beide mannen passen in het spel: bankiers zijn pessimistisch, de politiek probeert vooral de zonnige kant te belichten. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Zeker is wel dat steeds meer miljarden door het afvoerputje verdwijnen.

De situatie in Europa is iets minder zorgwekkend. De verliezen die banken tot nu rapporteren vallen mee vergeleken met de afschrijvingen van Amerikaanse collega’s. De strengere toezichtseisen in Europa werpen hun vruchten af. Toch biedt dit gegeven geen garanties. Zo dalen bijvoorbeeld de buffers van pensioenfondsen door de verschrompelende beurskoersen.

De Amerikaanse Fed doet zijn uiterste best de crisis te keren. Zo staat de centrale bank garant voor riskante posities van Bear Stearns. Verder probeert de Fed met renteverlagingen de rust te laten weerkeren. Marktpartijen rekenen erop dat het officiële tarief vanavond met een vol procentpunt naar beneden gaat. Het percentage zou dan op 2 uitkomen. De maatregelen brengen wel enige rust, maar de vrees bestaat inmiddels dat de middelen van de Fed langzaam uitgeput raken.

De huidige crisis is niet prettig, daarover geen misverstand. De recente gebeurtenissen laten nogmaals duidelijk zien dat een economie kwetsbaar is, dat betrouwbare banken kunnen omvallen, dat de invloed van centrale banken uiteindelijk beperkt is, dat de waarde van aandelen razendsnel kan verdampen. Voor velen is dat een harde les. Immers, zij steunen op hun geld en goed en geloven in de macht van bankiers en politici.

De Bijbel leert dat we op prinsen geen vertrouwen moeten stellen. Ook niet als het om een prins gaat die Bear Stearns heet, of Fed of…

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer